Öğrenmek İçin önemli sebepler

Dil insan hayatı için önemlidir. Çünkü insan ihtiyaçlarını tek başına karşılayamaz, başka insanlardan Yardım alarak ihtiyaçlarını giderir. Bu nedenle başkalarıyla iletişim kurma gerekliliği ortaya çıkar ki bu iletişim aracı da değildir. Dil yalnızca bir iletişim aracı değil aynı zamanda o toplumun kültürünü, yaşam tarzını, inancını ve hayat anlayışını da taşıma aracıdır.

Yabancı birisi bize mektup gönderse onu okumak ve anlamak için acele tercümana gideriz.Tercüman dilimize çevirse, yine de onun ne demek istediğini tam olarak anlayamayabiliriz. Kur'an-ı Kerim'i de Allah ile konuşmak olarak düşünürsek Rabbimiz'in bizden ne istediğini bilmemiz ve Kuran-i Kerim'in ruhunu anlamamız için de Arapça öğrenmemiz gerekir. Arapça,aynı zamanda Hadis-i Şeriflerin ve ibadetin dilidir. Hadis-i Şerifleri doğrudan anlayabildiğimizi düşünelim ne güzel bir düşünce değil mi? Düşüncesi bile insanı mutlu ediyor ve şüphesiz Hadislerde bizler için muhteşem öğüt ve tavsiyeler vardır.

Peki Arapçayı kolaylaştıran özellikler nelerdir? Bildiğiniz üzere her dilde ses türetme ve gramer kuralları vardır. Arapça'nın bu konudaki özelliği,tüm isimler, nesneler, mastarlar ve türevler aynı kökten gelir Örneğin ketebe, kitap, Katip,mektup gibi kelimeleri kolaylıkla türetebiliriz. türevler de kullanılan kalıplar bellidir ve kurallara tabidir.

Bunun anlamı da herhangi bir fiili bilmemizle birlikte istediğimiz kelimeye kolayca ulaşabiliriz. Yani dilin mantığını öğrendiğimizde istediğimiz kalıpları oluşturabiliriz. AyrıcaTürkçe konuşan birinin Arapça öğrenmesi daha da kolaydır. Neden mi? Yapılan araştırmalara göre konuştuğunuz Türkçe kelimeler içerisinde 12000 tane Arapça kelime vardır ve tabi ki bu durum Arapça öğrenmemizi daha da kolaylaştıracaktır.

Günümüzde 60 ülkede konuşulan Arapça dünya genelinde en çok konuşulan 5.dil olup aynı zamanda Birleşmiş Milletler'de kabul edilen 6 resmi dilden birisidir ve 2017 yılında yapılan araştırmalara göre Arapça'yı 422 milyon kişi konuşmaktadır.

Kariyer yapmak isteyen bir kişinin donanımı çok önemlidir. Türkiye'de son yıllarda iş başvurularında İngilizcenin yanı sıra ikinci bir yabancı dil de tercih edilmektedir. Ekonomik ilişkilerin gelişmesi, ticaretin artması ve turizmin büyümesiyle Arapça büyük önem kazandı.Ayrıca batının Hayati kaynaklarını (petrol) sağlayan Ortadoğu'nun Arapça konuşması Arapçayı daha da önemli kılmaktadır.

Bütün diller insanlar tarafından oluşturulmuştur. Arapça ise insanlar yaratılmadan önce de vardı.İlk insan olan Hz.Adem cennete girdiğinde her yerde "La ilahe illallah" yazılı olduğunu gördü. Demek ki insanlar yokken de bu harfler, bu dil vardı.Ayrıca Arapça en az 1500 yaşındadır. Buna kanıt olarak varlığı birinci yüz yıla dayanan yazıtlar gösterilmektedir.

Günümüzde yaygın olan bir çok dil Arapça'nın zengin söz varlığından pek çok sözcük almıştır. Türkçe'de 12000 tane Arapça kelime bulunmaktadır.Ayrıca İngilizce'ye Arapça, ön eki "al-" ile başlayan bir çok sözcük katmıştır. Bunlardan bazıları; algebra, alkali, albatros, alchemy, alcohol, cotton, syrup, mask amber, Sofa, tarif, magazine, Sugar gibi sözcüklerdir. Coffee (kahve) de İngilizce'ye Türkçe ve İtalyanca yoluyla giren Arapça bir sözcüktür. İspanyolca'da 1600 civarında Arapça kelime olduğu tahmin edilmektedir. Arapça'da lüzumsuz kelime ve edat yoktur. Çok manalı bir dildir.

Arapça özellikle matematiksel zekası ve ezber yetisi olan kişiler tarafından daha rahat bir şekilde ögrenilebilmektedir. "Arapça öğreniniz! Zira Arapça öğrenmek aklı geliştirir ve saygınlığı artırır." Hz.Ömer. Rum bir doktor muayenehanesine, gözlük yerine bu dili yazıp okumayı tavsiye eden bir tabela asmıştır. Ayrıca hiç eğitim görmemiş bir çocuktan çizgi çizmesini istediğimizde sağdan sola çizer. Çünkü kolun içe doğru hareketi tabii, dışa doğru hareketi ise zorakidir. Sadece bu örnekler Arapça'nın sağdan sola yazılması ve yazılışında çeşitlilik göstermesi nedeniyle insan doğasına uygunluğunu ve sağlığına faydalı olduğunu gösteren delillerden sadece birkaç tanesidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ayşe Özdemir Arşivi

HAVF

26 Şubat 2024 Pazartesi 09:00
SON YAZILAR