Kara "Üniversiteler Çağın Gerisinde Kaldı"

Kara "Üniversiteler Çağın Gerisinde Kaldı"
Eğitim-İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara yaptığı basın açıklamasında, "Üniversiteler bilimin üretilemediği yapıdan kurtarılmalıdır. Yeniden özerkliğine kavuşturulmalıdır." dedi.

TÜRKİYE İLK 100'E GİREMİYOR

Türkiye'nin G-20 ülkeleri arasında olmasına rağmen üniversitelerin çağın gerisinde kaldığını belirten Kara, "12 Eylül darbesinin ardından üniversiteleri zapturapt altına almak için kurulan YÖK, 34 yıldan bu yana bilimsel, özerk üniversitenin önündeki en büyük engel olarak durmaktadır. YÖK’ün üniversiteleri vesayet altına alarak kontrol altında tutma anlayışı bugün dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde bulunmamaktadır. Üniversiteler; özgür düşünceyle “gerçeğin” arandığı, sorgulamanın, tartışmanın, eleştirel düşüncenin öğretildiği, bilimsel düşünmenin yani aklın doğmaya üstünlüğünün ortaya konduğu, topluma da bu becerileri kazandırmaya çalışan eğitim kurumlarıdır. Üniversiteler; bilim aracılığıyla dünyaya, yeniliğe kapı açan, her türlü düşüncenin tartışılabildiği, yaratıcılığın gerçekleştirildiği, bilimsel özgürlüğün ve bilgi birikiminin oluştuğu ortamlardır. Bilim politikası ve stratejilerinin olmaması, alt yapı yetersizliği, öğretim üyelerinin nitelikleri, eğitimin ezberci ve öğretmen merkezli olması nedeniyle üniversitelerimiz çağın gerisinde kalmıştır.  Türkiye G-20 ülkeleri arasında olmasına rağmen, üniversitelerimiz dünya sıralamasında ilk 100’e girememektedir.

"BİLİMDE BAŞARI BEKLENEMEZ"

Kadrolaşmanın öne çıkarıldığı yapıda bilimde başarı beklenemeyeceğini sözlerine ekleyen Eğitim-İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, "Bilim insanları kendilerini güvencede göremediği için, her fırsatta çalışma ortamlarında müdahaleci anlayış egemen olduğu için, kadrolaşmanın öne çıkarıldığı yapıda bilimde başarı beklenemez. Üniversitelerimizin, bilimin, sanatın, özgür düşüncenin, halkımızın ve Cumhuriyetimizin beklentilerine yanıt verebilmesi için, ivedilikle siyasi iktidarların kontrolünden çıkarılmalıdır. İdari, mali ve  bilimsel yönden özerk hale getirilmelidir. Akademik kadroların özlük ve ekonomik sorunlarına yönelik yeni bir düzenleme yapılmalıdır. Eğitim-İş  olarak, üniversitelerin ayağında pranga olan, 12 Eylül ürünü, YÖK’ün kaldırılmasını istiyor, üniversitelerin özerkliğini, parasız, eşit, bilimsel ve demokratik eğitimi savunuyoruz." diye konuştu. Onur EMİRZA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum