BAKAN KILIÇ'IN GENÇLİĞİ BU MU?

BAKAN KILIÇ'IN GENÇLİĞİ BU MU?
Şehrimiz Samsun'da, Dünya'nın en büyük 3. Organizasyonu olan, "Yaz İşitme Engelliler Olimpiyatları"ve "15 Temmuz Şehitler, Demokrasi ve Milli Birlik Günü" heyecan ve coşkusu aynı anda yaşanıyor.


Samsun şehri böylesine büyük bir organizasyona ev sahipliği yapıp, öte yandan da şehitlerini anarken şahit olunan bazı tablolar "15 Temmuz şehitleri, bu tarz görüntülerin yaşanması için mi canlarını verip şehit oldular?" sorusunu akıllara getiriyor.

Neden mi bahsediyoruz? Samsun şehri malumunuz bir bakana sahip ve o bakan Gençlik ve Spor'dan sorumlu olan bir bakan. Sayın Cumhurbaşkanımızın hayalini kurduğu, imanlı ve ahlaklı gençlik idealini inşaa etmek ve yaşatmak sorumluluğu Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın omuzlarında. Bakan Çağatay Kılıç ise bu sorumluluğun yükünü en çok omuzlarında hisseden isim olmalı diye düşünüyoruz.

Fakat, Samsun'da hem Ak Parti İl Başkanı Muharrem Göksel'in şoförlüğünü yapan, aynı zamanda Ak Parti İletişim Merkezi'nde görevli olan Semih Ünveren'in sosyal medya hesaplarında paylaştığı fotoğraflar, " Sayın Cumhurbaşkanımızın sizden yetiştirmenizi istediği gençlik bu mu?" sorusunun sorulmasına neden oldu. Kimsenin özel yaşamı bizi ilgilendirmez lakin, Ak Parti İl Başkanı'nın en yakınında ki ismin, sevgilisi ile araç kullanırken, bir yandan alköl aldığı görüntüleri hiç çekinmeden paylaşması, "Bu kadar da olmaz"dedirtiyor.

Aynı zamanda bu kişinin, parti ile halk arasında ki iletişimin sağlandığı AKİM'de görevli olması, "Bir yandan alkol alan, bir yandan direksiyon başında oturan ve sevgilisi ile pozlarını gençlerle paylaşan bu kişiler mi, gençlere örnek olacak?" sorusunu sormamıza sebep oluyor.

Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Çağatay Kılıç, bu şehrin bakanı olarak bu gençlerin yetişmesinde en büyük sorumluluğun sahibidir. Sayın Bakanın, parti içinde görevli insanların, bir elde bira bardağı, bir yanda sevgili ile verilen pozları bu şehrin gençleri ile paylaşan bu insanlardan haberi var mı merak ediyoruz. Şayet haberi var ise bu konuda hangi tedbirleri alıyor ve gençlerin yetişmesi için ne gibi programlar düzenliyor merak ediyoruz.

15 Temmuz gecesi bu ülkenin çocukları tankların önünde dağ gibi dikilip, göğüslerini kahpe kurşunlara siper ederken, bu pozları verenler alköl alıp direksiyon başına geçsin ve sevgilileri ile sarmaş dolaş fotolarını paylaşsınlar diye mi şehit oldular? Bir yanda bu ülke için toprağa düşenler, bir yanda bu o şehitlerin kanı üzerinden zevk ü sefa yapanlar. Bu tabloyu görünce insan, " Bakan Kılıç'ın gençliği bu mu?" diye sormadan edemiyor.

OLİMPAYATLAR BAŞLADI AMA HAZIRLIKLAR BİTMEDİ

Dünyanın en büyük 3. spor organizasyonu bu şehirde başladı. 23. İşitme Engilliler Olimpiyatı 18-30 Temmuz tarihleri arasında güzel şehrimiz Samsun'da gerçekleştirilecek. Toplam 97 ülkeden 5 bini sporcu 30 bin kişi şehrimizde misafir olmuş durumda. Ama ne ilginçtir ki, bakanlık yetkilileri ve bizzat bakanın kendisi olimpiyatlara birkaç gün kala yaptıkları açıklamalarda, hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu söylüyorlardı. Bu olimpiyaların Samsun'da yapılacağının yıllar öncesinden biliniyor olmasına rağmen, hazırlıkların şu güne kadar bitmemiş olması, "Bakanın durumdan haberi mi yok, yoksa kendisi de bu konuda ihmalkar mı davrandı?" sorularını akıllara getiriyor.

Olimpiyatlar için yapılan hazırlıkları ve tesisleri yok saymak mümkün değil lakin sadece Samsun'un değil, tüm Türkiye'nin prestijinin söz konusu olduğu bir organizasyonda, halen tesislerde çalışmaların devam ediyor olması düşündürücü.

KORNA ÇALMAYIN DEMEK YETERLİ Mİ?

İşitme engelli binlerce genç sporcunun katılacağı olimpiyatlar öncesi, Samsun halkının bu konuda bilgilendirilmesi için yapılan çalışmalar ise oldukça yetersiz. Bu konuda yapılan tüm uyarılar, "Korna çalmayın çünkü onlar sizi duymuyor" uyarasından ibaret. Şehrin birçok noktasında yapılması planlalnan engelli asansörleri ise halen tamamlanmış değil ve çalışmalar sürüyor.

Öte yandan, olimpiyatlar başlamasına rağmen, şehrin birçok önemli kavşak noktasında yol çalışmaları devam ediyor. Viyadükler bitmiş değil. Şehir halen bir şantije görüntüsü içerisinde. Binlerce insanın geldiği şehrimizin zaten sorunlu olan trafiğinin bu yoğunluğu kaldırması ise oldukça zor görünüyor. Trafik tam bir keşmekeş içerisinde ve olimpiyat sürecinde katılımcıların en çok sorun yaşayacağı konulardan bir tanesi de bu keşmekeş.

EV Mİ BOYUYORSUNUZ GÖZ MÜ BOYUYORSUNUZ?

Olimpiyatlar için çok farklı kurum ve kuruluşların organize çalışması gerekirken, bu konuda bir dağınıklık ve başıbozukluk yaşandığı gözlerden kaçmıyor. Kurumlar arasında uyumu sağlaması gereken bakanlık ise bu konuda başarısız bir görüntü sergiliyor.

Şehrin estediği konusunda ise neredeyse tek çalışma Cedit Mahallesi, Kalemkaya ve Baruthane bölgesinde birçok evin boyanmasından ibaret. Bu boyama çalışmaları da evlerin rastgele bir renge boyanmasından öte geçebilmiş değil. Şehrin kültür ve kimlik dokusunu ortaya koyacak bir içeriğe sahip olmayan bu boyama çalışmaları da tozu halının altına süpürmekten başka bir anlam ifade etmiyor. Yapılan birkaç şey ise göz boyamaktan ibaret.

SAMSUN HALKI HAZIR MI?

Samsun halkı ise böylesi büyük bir organizasyonun sadece şehirde olacağını biliyor. Bu konuda halkı bilinçlendirme ve bilgilendirme adına yapılan nerede ise hiçbir çalışma yok. Şehrin bir kaç yerine asılan pankart ve afişler ise bu görevi görmekten oldukça uzak. Şehrimize gelen insanlar engelli sporcular ve bu konuda halkımız daha sağlıklı bilgilendirilebilirdi ama maalesef bu konuda yapıllan ciddi bir çalışma 
yok. 

DALGAMI GEÇİLİYOR?

Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Çağatay Kılıç'ın konuyla ilgili katıldığı ulusal bir kanalda yaptığı açıklamalar ise dikkatlerden kaçmadı.


Kılıç, şöyle konuştu:


“Çünkü işitme engeli olan ve bu konuda işaret dilini kullanacak olan sporcuların ve katılımcıların; ki aynı zamanda Uluslararası İşitme Engelliler Komitesinin seçimi de olacak Samsun’da, dolayısıyla burada bir altyapı hazırlığı içerisinde çalışacak olan, görev yapacak olan kişilerin işitme engeliler lisanını öğrenmesi, aynı zamanda Samsun’umuzda da birçok kişinin bunu öğrenmesi gerekiyor. İşte taksicilerin olsun, esnafımız olsun bir hazırlık dönemi içerisindeyiz.”

Sayın Kılıç'a sormak istiyoruz. Sayın Bakan, işitme engelliler konusunda Samsun halkı ne zaman ve ne şekilde bilgilendirildi? Taksiciler ve esnaftan bahsediyorsunuz, bu konuda ne gibi çalışmalar yapıldı? Bu insanlar, sizce birkaç günde engelli dilini öğrenebilirler mi?  Söz konusu meslek gruplarının bağlı olduğu kurum ve kuruluşların bu konuda yaptığı ne gibi çalışmalar var? Şayet bu kurumlar bir çalışma yapmadılar ise, bakanlığınızın ilgili meslek odalarını bu konuda eğitime tabi tutan bir çalışması oldu mu? Şehrimize gelecek sporcular ile iletişim kurmak için taksi şöferleri ve esnaflardan vazgeçtik, olimpiyat organizasyonunda görev alacak kişilerin, engeili sporcular ile iletişim kurması için hangi çalışmalar yapıldı.

Üniversite öğrencisi binlerce gencin, hiçbir ön seminer, hazırlık kursu ve adaptasyon sürecinden geçmeden, boyunlarına görevli kartının asılması ile bu sorunun nasıl asılacağı ise ayrı bir gündem konusu. Şehrin, tesislerin hazırlamasının son ana bırakılması gibi, bu organizasyonda görev alacak gençlerin eğitimi de yetersiz ve görevlendirmeler de son ana bırakılmış durumda.


TÜm bu olumsuzluklara rağmen, Samsun şehrinin bu büyük organizasyondan yüzünün akı ile ayrılması en büyük isteğimiz. M.Umut BAYRAM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum