Dijital bağımlılık sağlığı bozuyor

Dijital bağımlılık sağlığı bozuyor
İş dışında gün içerisinde uzun süre internette zaman geçirme, oyun oynama ve sosyal medyayı takip etmenin dijital bağımlılığa neden olabileceği, bu bağımlılığın da kişinin gerek ruhsal gerek fiziki sağlığını etkilediği belirtildi.

Etlik Şehir Hastanesinde psikiyatri uzmanı olarak görev yapan Doç. Dr. Elif Aktan Mutlu, alkol, tütün ya da madde kullanımının en önde gelen bağımlılıklar arasında yer aldığını, son yıllarda dijital bağımlılığın da bunlar arasında yer almaya başladığını söyledi.

Mutlu, dijital bağımlılığın da alkol, tütün ve madde gibi yoksunluk durumlarında kişinin akıl sağlığı, beden sağlığı ve sosyal yaşamında zorlanmaya neden olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu: "İnternet bağımlılığı, dijital bağımlılıkların çok önemli bir kısmını oluşturuyor. Bu bağımlılık, internet olmadan huzursuz olmak, neredeyse tüm günü internetin başında geçirmek ve internetin başında olunmayan zamanlarda internete ulaşma planı yapmak, internet nedeniyle kişisel, aile ve sosyal yaşamını ihmal etmek şeklinde olmaktadır."

"Yalnızlaşma ve içe dönme"
Mutlu, bir şeyin bağımlılık olarak sınıflandırılması için kişinin zamanının büyük kısmını bu alanda geçirmesi ve yokluğunda huzursuz olması gerektiğini ifade etti.

Özellikle internet bağımlılığı olan kişilerin hangi alanda daha çok zaman harcadıklarının, tedaviyi şekillendiren en önemli unsur olduğunun altını çizen Mutlu, "Örneğin, kişi internette kumar sitelerinde mi, alışveriş sitelerinde mi, oyun mu oynuyor ya da uygun olmayan cinsel içerikli sitelere mi giriyor, bunları belirliyoruz. Bu durumun, hayatını nasıl etkilediğine bakıyoruz. Buna göre tedavi ve takibi başlatıyoruz." bilgisini verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.