'Yanıkara' salgını
Samsun'un Atakum ilçesinde merkeze 15 kilometre uzaklıktaki Kamalı Köyü'nde bir günde 5 büyükbaş hayvan birden öldü. Bir hafta arayla köyde inek ölümlerinin yaşanması vatandaşları korkuturken, ölümlere 'yanıkara' hastalığının neden olduğu ortaya çıktı. Köylerinde ilk defa böyle bir salgın hastalığa şahit olan vatandaşlar ise panik içinde.
YETKİLİLER KÖYE UĞRAMADI
Köyde yanıkara hastalığı nedeniyle ilk büyükbaş hayvan ölümü 1 hafta önce gerçekleşti. Ölüm sonrasında hayvandan alınan et numuneleri Tarım İl Müdürlüğü'ne gönderildi. Fakat 1 hafta içerisinde hiç bir yetkili köye gelmedi. En son iki gün önce aynı anda 5 büyükbaş hayvan birden ölünce önceki gün, Tarım İl Müdürlğü'nden bir veteriner köye geldi ve hasta olan 2 büyükbaş hayvana yanıkara aşısı yaptı. 1 günde 5 hayvanın birden telef olması üzerine panik olan vatandaşlar ise ev bahçelerini kireçlemeye başladı. Ölen hayvanların sahipleri de; hastalığın insanlara bulaşır mı korsunu yaşarken, vatandaşlar yetkililerin gereken önlemi almadığını öne sürerek köyün karantina altına alınmasını istiyor.
"NE OLDUĞUNU BİLE ANLAMADIK"
Vatandaşlar hastalığın seyrinin çok hızlı olduğunu, hayvanlara müdahale bile edemediklerini dile getirirken, iki gün önce bu hastalıktan büyükbaş hayvanı ölen Murtaza Doğan, "Ne olduğunu anlamadık, hayvan hastalındı ve aynı gün öldü. Ardı ardına aynı gün içerisinde başka hayvanlar da öldü. Ben hayatımda ilk defa böyle bir şey gördüm. Önceki gün bir veteriner hekim geldi ve hasta iki hayvana aşı vurdu " dedi.
"KARANTİNAYA ALINMASINI İSTİYORUZ"
Ölen hayvanın çok pis bir şekilde koktuğunu ve etinin renginin de çok tuhaf olduğunu belirten Kasım Çap, isimli vatandaş "İlk defa böyle bir şey gördüm. Bir hayvanım telef oldu. En az bin 500 YTL zararım var. Bir hafta önce de bir hayvan daha köyde ölmüştü. Madem salgın riski var neden önlem alınmadı." diye konuştu.
Ölen hayvanların leşlerini gömdüklerini dile getiren İdris Bice ise, "Hayvanların leşlerini gömdük ama köpekler çukarları eşerek leşleri çıkarıyorlar. Mikrobun bize de bulaşmasından korkuyoruz. Yetkililerin önlem almasını istiyoruz" şeklinde konuştu. Sabahattin Balkır'da salgının devam etmesinden korktuklarını köyün karantina altına alınmasını istediklerini ifade etti.
NADİR GÖRÜLÜR, ÇABUK YAYILIR
Hastalık hakkında bilgi veren OMÜ Veteriner Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Gültiken, yanıkara hastalığının nadir görülen bir hasatlık olduğuna dikkat çekerek, "Çok nadir görülen bir hastalık ama görüldüğü anda hızla ilerleyip salgına dönüşüyor. Bu noktada dikkatli olunması gerek. İhbar edilmesi zorunlu bir hastalık değil. Ancak mutlaka telef olan hayvanların gömülmesi noktasında devlet denetimi gerekli. Kireçle gömme işlemi yapılmalı. Bunun dışında hastalığın yayılmasının önlenmesi için sadece hasta hayvanları değil köyde buyunan bütün büyükbaş hayvanların aşılanması gerekir. Aksi takdirde salgının önüne geçilmesi mümkün olmayabilir. Bulaşma riski yüksek bir hastalıktır. Yanıkara hastalığı, hayvandan insana bulaşan bir hastalık değildir. Ancak hasta hayvanların eti yenmemelidir. Hayvan öldükten sonra dere yataklarından uzak yerlere gömülmeli ve üzeri kireçle kapatılmalıdır. Mutlaka önem verilmesi gereken bir durum eğer vatandaşların talebi varsa devlet yetkilileri isterlerse de köy karantinaya alınabilir" diye konuştu.
Yaprak Koçer