Sebze armudu Çoko
Prof. Dr. Sebahat Sullıvan, Çoko'nun meyvesi yeşil, 10-15 cm. uzunluğunda, armut şeklinde hafif yassıca olan, hıyar bitkisine çok benzeyen kabakgiller familyasından bir bitki olduğunu söyledi
Bilimsel adının Sechium edule (Jacq.), yaygın ismi "CHOKO" olan bu bitkinin anavatanının Güney Amerika, Meksika ve Karayip adaları olduğunu dile getiren OMÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Sullıvan, "Daha sonra İspanyollar tarafından dünyada tropik ve ılıman iklime sahip her tarafa yayıldı. Avustralya'da çok yaygın olan ve ilk Avrupalı göçmenler tarafından oraya götürülen, geleneksel olarak her evin bahçesinde yetiştirilen bir bitkidir. Bol miktarda C ve A vitamini içeren, aminoasitler bakımından çok zengin olan, kalorisi çok düşük bir sebzedir. Özellikle rejim yapanlar için çok ideal bir besindir. Turşusundan, reçeline, çorbasından etli yemeğine, zeytinyağlısına, dolmasına, kızartmasına, haşlamasına, püresine, pastasına kadar aklınıza gelen her türlü şekilde pişirilebilir, salatalarda kullanabilir, cacık yapılabilir ve çiğ yenilebilir" dedi.
KABUKLARINI SOYMAYA GEREK YOK
Çoko'nun meyvesinin dışında bitkinin bütün kısımları yenilebilir durumda ve hayvan yemi olarak da kullanılabildiğini söyleyen Prof. Dr. Sebahat Sullıvan, "Çoko, yaprakları ve meyvesi idrar söktürücü, kardiovaskular ve anti-inflamatuar (iltihapları önleyici) özelliklere sahiptir. Yapraklarından yapılan çay ise damar sertleşmesini ve yüksek tansiyonu önleyici ve böbrek taşlarını düşürücü olmasıyla sağlık açısından da birçok özelliği bulunan bir bitkidir. Ayrıca raf ömrü çok uzundur. Hasadından iki ay sonra bile taze bir şekilde yenilebilir. Kabuklarını soymaya gerek yoktur. Eğer çok olgunsa soyulabilir. İçinde küçük, yumuşak bir çekirdeği vardır, o nedenle çoğaltılması hıyardan farklı olarak tüm meyvenin dikilmesiyle olur. Çok yıllık olmasına rağmen her yıl dikilebilir. Yetiştirme istekleri aynı hıyarda olduğu gibidir. Mayıs ayında dikilir, ancak hıyarda olduğu gibi tohum değil meyvenin kendisi dikilir. Humuslu, organik derin ve özellikle de hayvan gübresi olan topraklardan hoşlanır. Hıyar gibi etrafa yayılır ve bir bitki için yaklaşık 20 metrekarelik bir alan gereklidir. Sarılıcı olduğu için de çardağa almak daha iyi verim vermesini sağlar. Bir bitki 100 kilo hatta daha fazla meyve verebilir. Zedelemeden toplanıp, serin güneş almayan bir yerde muhafaza edilebilir" diye konuştu.
Şevki Yıldırım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.