YAŞAM KALİTENİZİ DÜŞÜRMEYİN!

YAŞAM KALİTENİZİ DÜŞÜRMEYİN!
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, halk arasında “titreme hastalığı” olarak bilinen tremor hastalığına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Kişinin istemsiz şekilde titremesi şeklinde ortaya çıkan tremor hastalığının, kişinin yaşam kalitesini önemli oranda düşürdüğüne dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “esansiyel tremor” denilen titremenin genetik geçişli olduğunu söyledi. Esansiyel tremorun genellikle çocukluk çağlarında kişi tarafından fark edildiğini kaydeden Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Esansiyel tremor, yazarken çizerken ya da heyecanlanınca artar. Fakat yıllar geçtikçe on yılda bir 10’lu yaşlar alınınca titremenin şiddeti artar ve 50-60 yaşlarında gerçekten günlük yaşamı zorlaştırıcı bir hale gelebilir.” dedi. İlaç tedavisinin yan etkileri bulunduğunu belirten Prof. Dr. Sultan Tarlacı, titremeyi önleyici bilekliklerin de etkili olduğunu söyledi.

Tremor, kişinin hayatını zorlaştırıyor
“Tremor” denilen titremenin amacı dışına taşan istemsiz fazla bir hareket olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Dolayısıyla bu titreme hareketi, kaşık tutma, kaşığı ağzına götürürken dökme, bardaktan su içerken dökme, yazarken yazının bozulması, çizerken bozulma, düğmeyi iliklemeden tutun da günlük yaşamdaki bütün ince işlerde zorlanmaya yol açar ve gerçekten günlük yaşamı sınırlayıcı hale gelebilir.” dedi. 

İki önemli titreme şekli bulunuyor
Nörolojide iki tane en önemli titreme şekli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Biz bunlara tremor diyoruz. Tremorların en önemlilerinden bir tanesi, esansiyel tremor dediğimiz genellikle soydan gelen ve kuşaklar arası genlerle aktarılan titreme şekli, diğeri de Parkinson hastalığı dediğimiz herkesin çok korktuğu hastalık olan tremordur. Parkinson hastalığının titremesi ya da tremor denilen hastalık durumunun kendine ait özel tedavileri vardır.” dedi. 

Esansiyel tremor, çocukluk döneminde ortaya çıkıyor

titreme-2.jpg
Esansiyel tremorun soydan gelmesi nedeniyle genellikle çocukluk çağlarında ortaokul-lisede hafif hafif kişi tarafından fark edildiğini kaydeden Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Esansiyel tremor, yazarken, çizerken ya da heyecanlanınca artar. Fakat yıllar geçtikçe on yılda bir 10’lu yaşlar alınınca titremenin şiddeti artar ve 50-60 yaşlarında gerçekten günlük yaşamı zorlaştırıcı bir hale gelebilir.” dedi.

İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.