Türkiye takip edilen bir ülkedir

Türkiye takip edilen bir ülkedir
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türk savunma sanayi firmalarının dünya pazarındaki payı ve gücünün her geçen gün daha da arttığını belirterek, "2023 yılı ilk 6 ayı için ihracat tutarımız 2,4 milyar dolara ulaşmıştır." dedi.

İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF-2023'ün açılış töreninde konuşan Yılmaz, güvenlik olgusunun günümüzde ekonomik, askeri, teknolojik ve dijital dönüşüm faktörlerini içerecek şekilde genişlediğini belirtti. Yılmaz, bölgesel krizler küresel boyut kazanırken, gayrinizami terör örgütlerinin sebep olduğu güvenlik sorunlarının savunma sanayinde ilerlemeyi daha önemli hale getirdiğini vurguladı. Çatışmaların yoğun yaşandığı bir coğrafyada bulunan Türkiye'nin, bir taraftan küresel güvenlik paradigmasının belirleyicilerinden birisi olmak diğer taraftan da savunma alanında sürekli teyakkuzda bulunmak durumunda olduğunu söyleyen Yılmaz, "Geçmişte yaşadığımız tecrübeler bize göstermiştir ki Türkiye'nin bağımsızlığı, savunma ürünlerinin tasarımında ve üretiminde tam bağımsız olmasından geçmektedir. Bununla birlikte küresel barış, istikrar ve güven ikliminin tesisi, savunma sanayinde ülkeler arasında adil bir dengenin kurulmasına bağlıdır. NATO'nun önde gelen üyelerinden biri olarak, Cumhurbaşkanımız liderliğinde milli savunma sanayimizi geliştirdikçe bölge ve dünya barışına vereceğimiz katkının da artacağına inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

burak-yilmaz-2023-temmuz-new-folder-3-aa-31761666.jpg

"B​​​​​u alanda gerçek bir devrim gerçekleştirilmiştir"
Bu kapsamda açılışını gerçekleştirdikleri Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı gibi etkinlikleri, savunma sanayinde geliştirilen her türlü kabiliyeti, dost ve kardeş ülkeler ile paylaşmak için bir dostluk platformu olarak gördüğünü dile getiren Yılmaz, fuarın savunma alanında adil bir denge kurulmasına katkı vermenin yanında katılımcı ülkeler ve kuruluşlar arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine imkan tanıyacağına inandığını ifade etti. Yılmaz, savunma sanayi alanında düsturlarının kendi imkanlarıyla üretebilecekleri hiçbir ürünü dışarıdan satın almamak ve yerlilik, millilik oranlarını daima yükseğe taşımak olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu irade ve destekle bu alanda gerçek bir devrim gerçekleştirilmiştir. Savunma sanayimiz; dünya çapında yüklenicileri, KOBİ'leri, araştırma kuruluşları, teknoloji ve sanayi kümelenmeleri ile kendi özgün ürünlerini geliştiren büyük bir ekosisteme dönüşmüştür. Türkiye, savunma ürünlerinde 20 yıl önce yüzde 80 oranında dışa bağımlı haldeyken bu oran günümüzde yüzde 20'lere kadar düşmüştür. 2002 yılında yaklaşık 5,5 milyar dolar bütçeli savunma sanayi projeleri yürütürken geldiğimiz noktada 16 katlık bir artış ile yaklaşık 90 milyar dolar seviyelerine yükselmiş bulunuyoruz."

"Kendi savaş gemisini tasarlayan ve inşa eden 10 ülkeden biriyiz"
Sektörün, 3 bine yakın firması ve 80 bini aşkın çalışanıyla ülke ekonomisine en yüksek katkıyı veren sektörlerden biri haline geldiğine işaret eden Yılmaz, "Milli savunma projesi sayımız ise 850 civarına yükselmiştir. Başarısını sahada ispat etmiş insansız hava araçlarının tasarımı, üretimi ve satışında Türkiye, dünyanın ilk 3-4 ülkesi arasında yer almaktadır. Teknolojiyi takip eden değil liderlik yapan ülkeler arasında konumunu her geçen gün güçlendirmektedir. Kara ve deniz savunma araçlarında dünyada kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülkeden biriyiz." diye konuştu.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.