Tüketici güveni diplerde

Tüketici güveni diplerde
Tüketici güven endeksi, Eylül'de 58.52'ye gerileyerek, küresel finansal krizin en etkili olduğu dönem içinde olan Ocak 2009'dan bu yana en düşük değerini aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası işbirliği ile hazırlanan endeks Ağustos ayında 62.35 değerini almıştı. Endeks Eylül'de bir önceki aya göre yüzde 6.1 geriledi. TÜİK verilerine göre, tüketici güveni Ocak 2009'daki 58.3 düzeyinden bu yana en düşük değerine geriledi.

Endeksin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100'den küçük olması ise tüketici güveninde kötümser durum olduğunu gösteriyor.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, endeksi oluşturan ve hane halkının maddi durum beklentisi, genel ekonomik durum beklentisi, işsiz sayısı beklentisi ve tasarruf etme olasılığından oluşan dört verinin tamamında önemli düşüşler yaşandı. Tasarruf oranlarının çok düşük olduğu Türkiye'de, hanehalkının tasarruf etme olasılığı endeks değerinin 20'nin de altına gerilemesi dikkat çekti.

Hanenin maddi durum beklentisi

Hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 4.7 azaldı. Ağustos ayında 86.17 olan endeks değeri Eylül ayında 82,08 oldu. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının azalmasından kaynaklandı.

Genel ekonomik durum beklentisi

Ağustos ayında 77.60 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 7.2 azalarak, Eylül ayında 72.04 oldu. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor.

İşsiz sayısı beklentisi

İşsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 2.6 azalarak, Eylül ayında 61.86 değerine düştü. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında artış bekleyenlerin oranındaki artıştan kaynaklandı.

Tasarruf etme ihtimali

Tasarruf etme ihtimali endeksi yüzde 18.3 azaldı. Ağustos ayında 22.16 olan endeks, Eylül ayında 18.11 değerine geriledi. Bu gerileme, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını gösterdi.(DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.