"ÇOK ÖNEMLİ BİR NOKTAYA TAŞINDI"

"ÇOK ÖNEMLİ BİR NOKTAYA TAŞINDI"
Balıkçılık ve Su Ürünleri Sektöründe Yaşanan Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu'nun ikinci toplantısı AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantıda, balıkçılık ve su ürünleri sektörünün üreticileri, bu alanda çalışan akademisyenler ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ilgili bürokratları görüş ve önerilerini ileterek sunumlarını yaptılar. Balıkçılık ve Su Ürünleri sektörünün daha iyi noktalara gelmesi için gayretli çalışmalarını sürdürdüklerini belirten AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, toplantının açılış konuşmasında şunları söyledi: "Son yıllarda balıkçılık sektörü çok önemli bir noktaya taşındı. Burada, özellikle bölgemizde de faaliyet gösteren arkadaşlarımız var. Son yıllarda artık 1,7 milyar dolar civarında bir balık ihracatından, su ürünleri ihracatından bahsediyoruz ve belirli ürünlerde de Türkiye'nin Avrupa'nın, dünyanın lideri konumuna gelen bir sektörden bahsediyoruz. Dolayısıyla, bizim için çok önemli. Hem istihdam hem ekonomi hem ihracat hem cari açığımızı kapatma noktasında çok önemli bir sektörü biz burada araştıracağız, sorunlarını ve çözüm önerilerini inşallah ortaya koyacağız. Bu vesileyle de levrek ve çipurada dünya lideri olmamızı sağlayan özellikle yetiştiricilerimize burada ben sizlerin huzurunda hassaten teşekkür etmek istiyorum. Hem yetiştiricilerimize hem bunları işleyen sektörümüze hem ihracatı yapan şirketlerimize sizlerin huzurunda da ayrıca teşekkür etmek istiyorum, başarılarının devamını diliyoruz." ifadelerini kullandı.

7 milyar TL destek
Bu zaman zarfında da devletin ciddi katkılar sağladığını vurgulayan Köktaş, şu şekilde konuştu: "Mesela, 2003 yılında balıkçılığı destekleme alanı içerisine alarak balık sektörüyle uğraşan yatırımcımızı, avcımızı, motorcumuzu vs. ciddi derecede desteklemiş ve yirmi yılda ucuz mazotla 10 milyar TL civarında ÖTV'siz mazot, yine, balık yetiştiriciliğine 7 milyar TL destek, küçük ölçekli balık desteklerine 83 milyon TL gibi rakamları devletimiz de buradan sektörün gelişmesi için vermiştir. Bakıyoruz ki yirmi yılı geçen süreç içerisinde 60 bin ton olan 2002 yılındaki balık üretimimiz ve karşılığında 100 milyon dolara yakın olan ihracatımız 2022 yılında 500 milyon ton ve 1,7 milyar dolar seviyelerine ulaşan bir rakama geldi. Bu bizim için çok önemli bir rakam ama yeterli değil. Buradaki bütün paydaşlarımız da bunun daha geliştirilmesi için inşallah gayret gösterecekler diye ümit ediyorum. Konunun çözümü ve başarı noktasında her zaman daha iyisi vardır ve biz de bunun yollarını aramak için gayretli çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Toplantımızın sonuçları itibariyle hayırlı olmasını diliyorum."

Kaynak:ANADOLU AJANSI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.