Halı parçaları sanatla ekonomiye kazandırıldı

Halı parçaları sanatla ekonomiye kazandırıldı
Kullanılmış eski halı ve kilimleri belirli işlemlerden geçirerek, farklı ülkelere ihraç eden bir firma, sıfır atık projesi kapsamında çöpe gidecek küçük parçaları sanatçının desteğiyle üç boyutlu tablolara dönüştürerek ekonomiye kazandırdı.

İstanbul'da 32 yıldır faaliyet gösteren ve 50 kişiyi istihdam eden firma, halı ihracatının yanı sıra Anadolu'da kullanılmış, yırtılmış ya da çürümüş halıları satın alarak, belirli işlemlerden geçiriyor. Şirket, çürük, yanık veya kullanılamayacak durumdaki halı ve kilimleri 40'ar santimlik parçalara bölerek, Anadolu'da "kırkyama" olarak bilinen yöntemle halı ve kilim patchworkları yaparak, bunların ihracatını yapıyor. Patchworklardan kalan minik parçaların da ekonomiye kazandırılması için sıfır artık projesi hazırlayan firma, bazı sanatçılarla da görüşerek çalışma gerçekleştirdi.

01-07-18-4-20230712-2-59466654-90914942.jpg

Kovid-19 salgını sürecinde uzun uğraşlar sonucu el dokuması halı ve kilimlerin çöpe gidecek binlerce minik parçalarından, geri dönüşüm üzerine çalışması olan bir sanatçının desteğiyle üç boyutlu tablolar hazırlandı. Ocakta Almanya'da düzenlenen "Uluslararası Halı ve Zemin Kaplama Fuarına" katılan firma, üç boyutlu tablolara yoğun ilgiyle karşılaştı. İlk etapta ABD ve İngiltere'ye bu tablolardan ihraç eden firma, halı ve kilimlerin her parçasını ekonomiye kazandırarak, döviz girdisi sağlıyor. Antalya ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde açılan aynı fuarda halı ve kilim atıklarından yapılan tablolar yabancı alım heyetlerinden ilgi gördü.

01-07-18-4-20230712-2-59466654-90914949.jpg

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.