Geri Çekilme Ardından Dolar Ne Durumda?

Geri Çekilme Ardından Dolar Ne Durumda?
Geçtiğimiz yıl 5 lira bandında dalgalı fiyat hareketleri gerçekleştiren dolar, pandemi süreciyle birlikte yeniden Türk Lirası karşısında değer kazanmaya başladı.

Geçtiğimiz yıl 5 lira bandında dalgalı fiyat hareketleri gerçekleştiren dolar, pandemi süreciyle birlikte yeniden Türk Lirası karşısında değer kazanmaya başladı. Pandemi başlangıcında 6 lira seviyelerinde seyrederken, salgının başlamasıyla birlikte fiyat 8,55 lira seviyesine kadar tırmanmayı başardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan iki açıklama ise dengeleri değiştirdi. İlk olarak Merkez Bankası Başkan değişikliği ikinci olarak ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifası piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Üstelik Cumhurbaşkanı tarafından hukuk ve ekonomi de reform cümlelerinin kullanılması dolar kurunda aşağı yönlü trendin başlamasına neden oldu. Tepe noktada 100 dolar 855 lira şeklinde karşılık bulurken, geri çekilmeyle birlikte bu tutar 750 lira seviyesine kadar geriledi. Tepki alışlarıyla birlikte bugün dolar fiyatı 7,806 üzerinden işlem görmektedir.

Yıl başından beri dolara yatırım yapan vatandaşlarımız ise yaklaşık yüzde 30 net kazanç sağladılar. Döviz ve altın 2020 yılının en karlı yatırım araçları arasında yer aldı. Vatandaşlarımızda her gün şeklinde araştırmalarına tüm hızıyla devam etti ve yatırım tercihini dolardan yana kullandı. Önümüzdeki günlerde ise uzmanlar döviz kurunda yeniden bir artış bekliyorlar. Amerika tarafından yapılan yaptırım açıklamaları uzmanların en büyük destek noktaları arasında yer alıyor. Rusya ile Türkiye arasındaki S400 füze anlaşması ABD-Türkiye ilişkilerinin bozulmasına sebebiyet verdi. Özellikle 2021 Mart ayında Halkbank dava süreçlerinin başlamasıyla birlikte Türkiye’ye ağır bir yaptırımında bu dava üzerinden geleceği düşünülüyor.

Nakit yatırımlarını dolar üzerinden değerlendirmek isteyen milyonlarca vatandaşımız da günlük olarak sorusunun cevabını araştırıyorlar. Belirtelim ki bu yazımızı kaleme aldığımız an itibariyle dolar fiyatı 7,806 lira üzerinden işlem görmektedir. Üstelik yatay fiyat hareketleri neredeyse son 1 haftadır sabit şekilde ilerliyor diyebiliriz. Uzman analistler ise fiyatların hala dip noktayı bulmadığını, 7.00-7.20 seviyelerine kadar bir geri çekilme yaşadıktan sonra yeniden yükseliş trendinin başlayacağını savunuyorlar. Bu yüzden dolara yatırım yapacak vatandaşlarımızın bir süre daha beklemesinde fayda olacağı savunuluyor. Bu süreç içerisinde basında yer alan haberler de trend yönünün bir anda kırılmasına neden olabilir. Yıl sonunda sorusunu merak eden vatandaşlarımız için tahmini fiyatın 786 TL olacağı ön görülmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum