BEBEKLERDE BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ

BEBEKLERDE BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ
Bebeklerde bağırsak düğümlenmesine dikkat!

Bebeğiniz ayaklarını karnına çekerek ağlıyor veya kusuyorsa bağırsak düğümlenmesi sorunu ile karşı karşıya olabilirsiniz.

Memorial Hizmet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. Agil Abilov, çocuklarda bağırsak düğümlenmesi ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

1 yaşın altında sık görülüyor

Halk arasında "bağırsak düğümlenmesi" olarak da bilinen "invajinasyon", bir bağırsak bölümünün diğerinin içine doğru girmesi sonucu oluşan bir bağırsak tıkanıklığı tablosudur. Yenidoğan döneminde nadirdir, çocuklarda en sık 6-10 ay arası gözlenir ve olguların %70'inde bir yaş altında tanı konmaktadır. Ancak her yaşta görülebilir. Karın ağrısı nedeniyle ameliyat edilen 1 yaş altındaki çocukların en önemli ameliyat nedeni bu hastalıktır. İnvajinasyon aynı zamanda çocuklarda 6 ay-18 ay arası görülen en sık alt makattan olan kanama nedenlerinden de biridir.

Bu belirtilere dikkat!

• Kolik ağrı: İnvajinasyonlu hastalardaki en önemli belirti karın ağrısıdır. Ağrının tipik özelliği kolik (kramp) tarzında olmasıdır. Kolik tarz ağrı genellikle 2-3 dakika kadar sürer. Bu dönemde bebek huzursuzdur, ağlar, ayaklarını karnına çeker ve spazm sonrası rahatlar. Bu ağrılar 20-30 dakikalık aralıklarla tekrarlar.
• Kusma: İnvajinasyonlu olgularda başta bir refleks olarak kusma gözlenebilir; ancak mide boşaldıktan sonra genellikle tekrarlamaz. Tanıda gecikilen olgularda tıkanıklığa bağlı safralı kusma geç dönemlerde ortaya çıkar.
• Kanlı gaita: Bu hastalarda en sık gözlenen belirtilerden biri de, genellikle çilek jölesi kıvamında tarif edilen makattan kanamadır. Hastalarda invajinasyonun ilk aşamalarında normal dışkı da olabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.