Yerli hava balonu GÖKÇERİ vitrine çıkıyor

Yerli hava balonu GÖKÇERİ vitrine çıkıyor
Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen yerli hava balonu GÖKÇERİ, yerli alt sistemlerinin yüksek performansıyla 10 güne kadar havada kalabilecek.

"Hava balonu" olarak anılan bu sistemler, havadan daha hafif gazlarla (genellikle helyum) doldurulup balon ve zeplin gibi gökyüzünde süzülerek görev yapıyor. Aerostat sistemi, yere bağlı olarak 120-1000 metre irtifa değerlerinde görev yaparken, bulunduğu irtifanın seviyesine göre belli bir kapsam alanında ufuk çizgisini daha yukarıdan görmeyi sağlıyor. Sistem bu yeteneklerle görüntü izleme, değerlendirme kritik tesis (petrol kuyusu, askeri üs bölgesi ve benzeri) güvenliği; afet sonrası mobil baz istasyonu olarak iletişimin hızlı bir şekilde tekrar sağlanması; silah sistemleri takılarak, tehdit algılama ve yönetme olası alanı ateş altına alma; elektronik harp ve elektronik harp saldırı yönetim platformu olarak frekans bastırma; istihbari dinleme, kestirme ile belli bir alanı dinleme ve izleme; alçak irtifa radar platformu olarak dron saldırıları ve seyir füzeleri için ön ihbar platformu görevlerini yerine getirebiliyor.

2025-07-20250713-2-69921318-115044128.jpg

Dünyada açık kaynaklardan ulaşılır bilgilerle göre 68 ülkede 1700 den fazla aerostat aktif olarak kullanılıyor. Bu sistemleri üreten dünyada 9 üretici bulunuyor. Türk savunma sanayisi şirketi TÜRKPORT, 8 yıllık AR-GE çalışmaları sonunda satın alınabilir yabancı menşeli ürünlerden daha yüksek performans değerlerine ulaşan GÖKÇERİ Aerostat'ı geliştirerek hizmete sundu. Tüm yazılım, çeper, ip sistemleri, sarıcı sistemler, kompresör gibi alt sistemleri kendi bünyesinde üreterek bu alanda ilki gerçekleştiren TÜRKPORT, GÖKÇERİ'yi IDEF 2025 fuarında gün yüzüne çıkacak. Ürün için Türkiye'nin ilk helyum sızdırmaz çeperi geliştirildi ve patentlendi. Oluşturulan çözüm, alınabilen çeperlerden daha hafif ve daha az helyum geçirgen özelliğe sahip bulunuyor. Çeperin daha az helyum geçirgen olması ürünün daha fazla süre havada kalmasını sağlıyor. Böylece, uluslararası standartta 3-4 gün uçuş yapan ürünler yerine, 7-10 gün bandında görev yapacak yerli bir ürün ortaya çıkarıldı. Bu çeper teknolojisine ait çalışma uzay ve gıda başta olmak üzere bir dizi alanda da kullanılabilecek.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.