Isırganlı dondurma yoğun ilgi gördü
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Samsun Valiliği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Anadoludakiler, Samsun Turizm Derneği, Karadeniz Aşçılar ve Turizm Birliği ve Türkiye Aşçılar Federasyonu iş birliğiyle düzenlenen ‘8. Samsun Ot Yemekleri Festivali’ yürüyüş kortejiyle başladı.
Festivale katılan davetliler, vatandaşlar ve aşçılar Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki Türk-İş mevkisinden Çobanlı İskelesi’ne kadar yürüdü. Katılımcılar dün Bafra ilçesi Sürmeli Mahallesi’nde toplanan otlardan yaptıkları çeşitli yiyecekleri ziyaretçilere sundu. Festival 1 Haziran’da sona erecek.
"Doğal ve sağlıklı bir beslenmeye içeriyor"
Festival hakkında bilgi veren Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Süleyman Demirtaş, “Son dönemin trendi yükselen turizm sektörü gastronomi turizmi. Samsun bu alanda hak ettiği yerini almaya yavaş yavaş başladı. Samsun ağır gider ama sağlam adımlarla gider. Turizmin birçok alanda yaptığı hatalarını yapmaz. Bu manada şu anda Samsun bir plan dahilinde gidiyor. Bu ot yemekleri festivali de master planı kapsamında yapılan bir etkinlik. Her ne kadar evveliyatı olsa bile Samsun Turizm Master planda çok önemli bir yer verilen bir etkinlik. Bu etkinliğin gastronomi turizminden bir farkı daha var. Bir manada doğadan doğal ve sağlıklı bir beslenmeye içeriyor. Dün bu manada bu etkinlik Bafra ilçesindeki Sürmeli Mahallesi’nde ürün toplamayla başladı. Bu çok anlamlıydı. Çünkü bizim Sürmeli Mahallemizle ilgili çok büyük hedeflerimiz var. Birleşmiş Milletler (BM) Turizm Başlığı adı altında dünyanın en iyi turizm köyü yapmak gibi bir iddiamız var. Bir manada Samsun'u yine yaşayan şehirler kategorisinde en önemli gastronomi şehri yapmak gibi bir planımız var. Bu manada bu festivali çok önemsiyoruz. Samsun Büyükşehir Belediyemiz ismine yaraşır şekilde bu sene çok güzel bir hazırlık yaptı ve bir manada il içinden il dışından gelenlerce çok büyük kabul gördü” dedi.
"Ot Festivali'ne özel yaptık"
Festivali çok beğendiğini belirten vatandaşlar da bazı ot yemeklerini ilk defa tattıklarını ve ısırgan otuyla yapılan dondurmayı hoş ve ilginç bulduklarını söyledi. Festivale özel olarak ilk kez ısırgan otuyla dondurma yaptıklarını belirten Orhan Aydoğan da “Isırganlı dondurma, bu Ot Festivali'ne özel yaptık. Bize ‘ot dondurma yapar mısınız’ teklifi geldi. Biz de ‘yaparız’ dedik ve birkaç tane ot denedik. Ama en lezzetli ve en sağlıklı olan ısırganı tercih ettik. Çünkü hem de Samsun'da ısırgan otlu yemekler gayet revaçta olduğu için, bilinen bir otorite için onu seçtik. Bir de o ısırganın yakıcı özelliği olduğu için herkeste kötü bir anısı var. Biz de onu böyle dondurmayla birleştirerek o kötü anıyı yıkalım dedik ve tatlı bir tebessüm bırakalım dedik insanların damağında” dedi.
Kaynak:DHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.