USTA ÜRETİCİLERİN SORUNLARINA DEĞİNDİ

USTA ÜRETİCİLERİN SORUNLARINA DEĞİNDİ
Erhan Usta Meclis Genel Kurulunda “Fındık” için konuştu

Samsun Milletvekili ve Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Erhan Usta Meclis Genel Kurulunda “Fındık” için konuştu.

Alışılagelmişten farklı bir yöntem deneyen Usta, bu sefer fındık konusunda yapılması gerekenleri anlatmayı değil, neden hiçbir şey yapılmadığını sormayı tercih etti.

AKP GRUBU VE HÜKÜMETİN FINDIK İÇİN NEDEN ADIM ATMADIĞININ ARAŞTIRILMASI İÇİN ÖNERGE VERMEK LAZIM

Fındığın önemini anlatmaya gerek yok, burada ben bunun rakamlarını çok fazla verdim diyen Usta; “benim merak ettiğim konu... Sorun var, sorunu söylüyoruz, çözüme yönelik de bir şeyler söylüyoruz, bu konuya niye kulak tıkanıyor? Hükûmet ve AKP Grubu bu konuya niye kulak tıkıyor, bunu çok merak ediyorum. Aslında bu konunun bir araştırılması lazım, neden reddettiklerine ilişkin belki bir araştırma önergesi vermek lazım” dedi.

USTA SORDU!

Usta Hükûmete şu soruları sordu: Bugün fındığın fiyatı 8 lira 20 kuruş. Fındık üreticisi mağdur değil mi? Hiçbir önlem alınmadığına göre bir sorun yok mu? Maliyetinin altında fındık satmaktan üreticinin memnun olduğunu mu düşünüyorsunuz? Üretici bu yıl da mağdur oldu. Tek bir yabancı firma üreticinin bütün emeğini sömürdü. Buna sessiz mi kalacaksınız? Gelecek yıl bu sorunla tekrar karşılaşmamamız için ne yapmayı planlıyorsunuz? Geçmişte ne yaptınız, önümüzdeki dönemde ne yapacaksınız? Sürekli olarak on beş-yirmi yıl öncesine göre fiyat mukayesesi yapmanın üreticiye ne kazandırdığını düşünüyorsunuz? Diyelim ki o güne göre iyileşti ama bugün maliyetin altında, sizin açıkladığınız fiyatların altında. Sizin bu tutumunuz üreticinin mağduriyetini gideriyor mu?

USTA MADDELEDİ…

Fındık üretiminde, işlenmesinde, ihracatında, iç ve dış fiyat oluşumunda ve pazarlamasında ciddi yapısal sorunlar olduğunu belirten Usta, yapıcı muhalefetin bir gereği olarak bu yapısal sorunların çözümüne yönelik atılacak adımları şöyle sıraladı:

  1. Yapılması gereken ilk şey, lisanslı depoculuk yaygınlaştırılmalıdır. Böylelikle emanetçilik sistemine son verilmelidir.
  2. Piyasada tekelleşmeye fırsat verilmemelidir. Bunun için de;

·       Piyasaya zamanında müdahale edecek, finansal bünyesi sağlam bir ihtisas kurumu olmalıdır.

·       Üreticinin örgütlenmesi sağlanmalıdır.    

  1. Fındıkta fiyat garantisi verilmelidir. Sezon açılmadan önce bu fiyat ilan edilmelidir. Bu fiyat maliyetleri dikkate alan ve üreticiye belli bir kar sağlayan fiyat olmalıdır. Milliyetçi Hareket Partisi olarak bizim beyannamemizde olan bir husustur.
  2. Fındıkta verimliliği artıracak tedbirler alınmalıdır. Bu anlamda, fındık alanlarının gençleştirilmesi ve küf gibi hastalıklarla etkin mücadele için tedbirler alınmalıdır.
  3. Kontrolsüz fındık dikimine müsaade edilmemelidir.
  4. Karadeniz bölgesinde fındığı işleyecek yatırımlar teşvik edilmelidir. Böylece fındığın katma değeri artırılarak daha fazla ihracat geliri ve istihdam sağlanacaktır.
  5. Son olarak da ihracat fiyatlarının ülkemizde belirlenmesine yönelik tedbirler alınmalıdır.

Usta, Milliyetçi Hareket Partisi olarak en son 5 Ekimde grup önerisi verdiklerini ancak grup önerisinin AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedildiğini de sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.