ÜRETİCİLER YENİLİKLERDEN MEMNUN

ÜRETİCİLER YENİLİKLERDEN MEMNUN
Fındık üreticileri yeniliklerden memnun

Dünya fındık üretiminin büyük bölümünü elimizde bulundurmamıza rağmen son yıllarda birim alanda verimin, üründe de kalitenin düşmesi nedeniyle resmi ve özel kuruluşlar tarafından bu olumsuzluğun ortadan kaldırılması için yapılan çalışmalar arttırılırken, üreticiler tarafından da ilgi görüyor.

 

700 bin hektarı aşkın bir fındık bahçesine sahip Türkiye'de dönümde ortalama verimin 80-90 kiloya, randımanın da 50'nin altına düşmesi verim ile kalite projeleri ile arttırılmaya çalışılıyor.

 

Türk fındığının önemli alıcıları arasında yer alan Ferrero Fındık tarafından  yaklaşık 5 yıldır sürdürülen Değerli Tarım Uygulamaları kapsamında yeni tarım teknikleri ile yapılan çalışmalar üreticiler tarafından ilgi görüyor.

 

Sakarya, Düzce, Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon illerinde örnek olarak seçilen 57 model bahçenin yanısıra, köy ve mahallelerde üreticilere yönelik düzenlenen eğitim çalışmaları, fındık tarımındaki bir çok yanlışı ortadan kaldırırken, verim ve kalitenin artmasını da sağlıyor.

 

Trabzon'un Yomra ilçesine bağlı Sancak mahallesindeki 2 ayrı model bahçede yapılan uygulamalarla ilgili üreticilerden Halil İbrahim Bayrak; "Şimdiye kadar babamızdan ne gördüysek onu yapıyorduk. Hayvan gübrelerini yanlış kullanıyorduk.  Gübre yanmadığı için fındığa yarar yerine zarar veriyordu. Şimdi bunu öğrendik. Artık gübreler fındığa zarar değil, yarar veriyor" dedi.

 

Kazım Bayrak ise; "Tekniğine uygun budamayı, bitkiye zarar vermeden ilaçlamayı öğrendik. Toprağın yapısı ile ilgilenmemiz gerektiğini, damla sulama sistemi ile fındığa su vermemizin üretimi arttıracağını öğrendik. Öğrendiklerimizin semeresini de verim ve kalitenin artması ile almaya başladık" diye konuştu.

 

Ferrero Fındık'ın bünyesinde yer alan 55 Ziraat Mühendisi'nden Yücel Selimoğlu ise, fındık üretiminde genelde hasat sonrasında bahçelere uzun süre girilmediğine dikkat çekerek, "Bu yanlışlık her bakımdan fındığa zarar veriyor. Üreticilerimizi hasat sonrası yapılacaklarla ilgili bilgilendiriyor, bahçelere giderek uygulamalarda bulunuyoruz" dedi.

 

Fındıkta üretici bilincini arttırmak için Ferrero Fındık 22 sosyal çalışma uzmanını da bu konuda görevlendirmiş durumda. Sosyal çalışma uzmanları üreticilerle toplantılar yapıyor, ev ziyaretlerinde bulunuyor ve çiftçi bilinci oluşturmaya çalışıyor.

Sosyal  çalışma uzmanı Gülcan Çağlayan da, üreticilerin anlatılanı yapmaktan çok, görerek uygulamayı tercih ettiğini belirterek, "Üreticinin her kesimine yönelik çalışmalar yapıyoruz. Mahalle muhtarları, üreticiler, kadınlar ve çocuklara yönelik projeler uyguluyoruz. Üreticilerin çalışmalarınıza katılım ve katkısının arttığını görmek bizi sevindiriyor" dedi.

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum