"TÜRKİYE EN GÜVENİLİR LİMAN KONUMUNDADIR"

"TÜRKİYE EN GÜVENİLİR LİMAN KONUMUNDADIR"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin, Avrupa Birliği'nin (AB) arz güvenliğinin artırılması için en uygun güzergah ve en güvenilir liman konumunda bulunduğunu belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bakü'de düzenlenen ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in başkanlık ettiği "Güney Gaz Koridoru 9. Danışma Kurulu Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, dünyanın karşı karşıya bulunduğu enerji ve iklim krizlerinin daha fazla işbirliği yapılması gerektirdiğini, yeşil enerjiye geçişin büyük önem taşıdığını belirtti. Bugün Güney Gaz Koridoru'nun yeni enerji pazarlarına ve kaynaklarına doğru genişletilmesi, kapasitesinin artırılması ve yeşil enerji koridoruna dönüştürülmesinin müzakere edildiğini dile getiren Dönmez, bu müzakerelerin uluslararası işbirliği için iyi bir örnek teşkil edeceğini, hidrojen gibi yeşil enerjinin taşınması olasılıklarının kendilerine daha fazla işbirliği için yeni fırsatlar sağlayacağını ifade etti.

donmez-2.jpg

Dönmez, kaynakları ve güzergahları çeşitlendirerek uzun vadeli enerji arz güvenliğini sağladıklarında yeşil ekonomiye yönelik politikalarının daha iddialı ve gerçekçi olacağını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Güney Gaz Koridoru'nun uzun vadeli enerji arz güvenliğinin sağlanmasındaki kritik rolü konusunda değerli katılımcılar arasında ortak bir anlayış olduğuna inanıyorum. Bugüne kadar karşılaştığımız son küresel gelişmeler de bölgesel enerji güvenliği için bölgesel iş birliğinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu bağlamda Türkiye ve Azerbaycan'ın siyasi desteği olmasaydı Güney Gaz Koridoru konseptinin gerçekleşemeyeceğini bu yıl bir kez daha belirtmekte fayda görüyorum. Türkiye, bu açıdan AB'nin arz güvenliğinin artırılması için en uygun güzergah ve en güvenilir liman konumundadır. Türkiye, altyapı yatırımları ve uluslararası projelerdeki başarısıyla güvenilirliğini kanıtlamıştır." Güney Gaz Koridoru'nun hayata geçirilmesi ve ticari gazın Avrupa'ya akışının sağlanmasının önemli bir adım olduğunun altını çizen Dönmez, "Gaz hacmini artırmak için ek rezervlere ve ek kaynak ülkelere ihtiyacımız vardır. Bu bağlamda bölgemizin refahı için Azerbaycan ve Türkmenistan ile işbirliğimizi geliştirmeye hazırız. Başarılı şekilde uygulanan uluslararası bir proje olarak bu koridoru hidrojen gibi yeşil enerjinin taşınabileceği yeşil bir koridora dönüştürebilmek adına bir adım daha ileri gitme fırsatına sahibiz. Türkiye, bu bağlamda her türlü ortaklığa ve işbirliğine hazırdır." diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.