Torbalı'da yetişen sebze Rusya'yı doyurur

Torbalı'da yetişen sebze Rusya'yı doyurur
Moskova’nın ardından Petersburg Sanayi ve Ticaret Odası’ndan Rus işadamlarıyla biraraya gelen Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun...

 “Rusya’nın AB’ye uyguladığı ekonomik ambargo, Türkiye için fırsattır. Torbalı’da yetişen sebze, Rusya’yı doyurur.” dedi.

Geçen yıl 860 milyon dolar ihracatıla 61 ili geride bırakan İzmir'in Torbalı ilçesi, 2015’te 1 milyar dolar ihracat hedefini yakalamak için Rusya’ya çıkarma yaptığı iş gezisinde, Moskova’nın ardından Petersburg’a geçti. Burada ilk olarak Türkiye Ticari ataşeleri Dilek Doğruer ve Koray Ali’den brifing alındı. Ardından TTO Başkanı Olgun, Ege İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Hasan Yılmaz, Türkiye Petrol İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Muhsin Alkan ve Türkiye'nin Petersburg Başkonsolosu Kazım Çavuşoğlu’nu ziyaret etti. Heyetin en önemli görüşmesi ise Petersburg Sanayi ve Ticaret Odası’nda oldu. Başkan Yardımcısı Ekaterina Lebedeva ve Rus işadamları, Torbalı ekonomisiyle ilgili olarak Olgun’dan brifing aldı. Karşılıklı görüşmelerin yapıldığı toplantılarda, Torbalılı işadamları önemli iş bağlantıları yaptı.

OLGUN: RUSYA’YI DOYURURUZ

TTO heyetinin Petersburg Sanayi ve Ticaret Odası’ndaki toplantısı oldukça verimli geçti. Yaklaşık 4 saat süren Türk-Rus işadamları görüşmelerinde narenciye, otomotiv yan sanayi ve ambalaj sektörlerinde iş anlaşmaları sağlandı. Burada bir konuşma yapan Abdulvahap Olgun, Rusya’nın AB ülkelerine uyguladığı ekonomik ambargonun Türkiye için fırsat olduğuna ve 32 milyar dolarlık ihracatının daha da artabileceğine vurgu yaptı. TTO Başkanı, şunları söyledi: “Türkiye’nin son dönemde Rusya ile olan ticaretinin daha da artacağına inanıyorum. Özellikle bulunduğumuz bölgede, sebze üretimi noktasında iddialı bir ilçeyiz. Bizim ürettiğimiz sebzeler, Rusya’yı doyurur. Eğer bizlerle ticaret yapma konusunda daha da kolaylaştırıcı olursanız, inanıyorum ki AB’ye hiçbir zaman ihtiyacınız kalmaz. Heyetimizde narenciye, makine, tarım ve otomotiv yan sanayisinde sizlerle ticaret yapan ve burada anlaşmalar yapan işadamlarımız var. Bundan sonraki süreçte özellikle sebze üretimi yapan işadamlarımızın Rusya ile ticaret yapmaları için çalışacağız.”

Oda Başkan Yardımcısı Lebedeva ise Rusya ile ticaret yapma yollarıyla ilgili olarak Torbalılı işadamlarının sorularını cevapladı. Konuşmaların ardından TTO Başkanı Olgun, Lebedeva’ya Türkiye’den götürdükleri incirden ikram etti.

73 MİLYON DOLARLIK TARIM İHRACATI

Sanayisiyle Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden olan Torbalı, tarımda da önemli bir konuma sahip. İhracat rekortmeni Torbalı, tarım ürünleri ihracatında ise 73 milyon dolara ulaştı. 320 bin dekarlık tarım alanına sahip ilçe, kaliteli sebze ve meyveleriyle dikkat çekiyor. Ovada yetişen domates, mısır, buğday, pırasa, kereviz, lahana, zeytin, pamuk gibi birçok çeşit, dünya ülkeleri tarafından talep ediliyor. Özellikle yaz döneminde hasat edilen domates, kurutulup işlendikten sonra Avrupa sofralarını süslüyor. Tarım sanayisine dayalı firmalara evsahipliği yapan Torbalı, her yıl Ege Bölgesi’nin yaş sebze ve meyve ihtiyacının yüzde 75’ini karşılıyor. Türkiye’de birçok büyük hale ürün gönderen ilçede, her yıl üç çeşit ürün yetiştiriliyor. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.