TM'cilere daha adaletli puanlama

TM'cilere daha adaletli puanlama
2015 ÖSYS sınavlarına TM öğrencileri için daha adaletli bir puanlama sistemi getirildi.

Geometrinin ağırlıkları yüzde 2 düşürüldü, Türk dili edebiyatının ağırlıkları yüzde 2 artırıldı

2015 ÖSYS süreci birçok yenilikle birlikte 5 Ocak tarihinde başladı. Bu yılki sınavlarda Türkçe Matematik öğrencileri için daha adaletli puanlama sistemine gidildi. TM puan sisteminde matematiğin ağırlığı azaldı. Geometrinin ağırlıkları yüzde 2 düşürüldü. Türk Dili Edebiyatının ağırlıkları da yüzde 2 artırıldı. Bu yıl hukuk fakültesinin puan türü de TM2'den, TM3'e çevrildi. Bu puan türünü seçen öğrenciler artık matematik yerine Edebiyat ve Coğrafya'ya ağırlık verecek. MF puanı ile bir bölüme giremeyen fenci öğrenciler, hukuku seçerek Türkçe matematikçilerin önüne geçiyorlardı. Yeni uygulamayla MF ve TM öğrencileri arasındaki adaletsizlik de giderilmiş oldu. Yapılan değişiklikleri SABAH'a değerlendiren Nişantaşı Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi ve Doğrutercih Projesi Genel Koordinatörü Burak Kılanç, üniversite adaylarına da şu uyarılarda bulundu:


ÇALIŞMA PROGRAMINIZI YENİDEN HAZIRLAYIN: TM puan sisteminde matematik grubunun ağırlığının azalması Edebiyat'a daha fazla zaman ayırabileceğiniz anlamına geliyor. Haftalık ders çalışma programınızızı bu derse daha fazla ağırlık vererek yeniden düzenleyin.
MATEMATİK HÂLÂ AYIRT EDİCİ: Hukuk puan türünün TM3'e geçti. Ancak matematik hâlâ ayırt edici unsur olacak. Bu fakülteyi düşünen öğrenciler yine matematiğe ağırlık vererek, Türk Dili Edebiyatı'nı da içerecek şekilde ders çalışma programı hazırlamalılar.
YGS'Yİ KÜÇÜMSEMEYİN: YGS'nin önemli olmadığı gibi bir algı var ancak bu sınavın etkisinin göz ardı edilmemesi gerekiyor. Önemsiz bir sınav değil. Üniversiteye girişte YGS'nin yüzde 40'a varan katkısı var.
ÇARPRAZ TESTLER ÖNEMLİ: Bu noktada çapraz testler oldukça önemli. Yani, sayısal hedefi olan bir aday sözel soruları, sözel hedefi olan bir aday ise sayısal soruları kaçırmamalı. Çünkü bir net bile binlerce kişinin önüne geçmelerini sağlayacak.

ÖNCE BAŞVURU SONRA ÜCRET
19 Ocak'ta sona erecek başvurular 2 aşamadan oluşacak. Birinci aşamada, aday bilgileri ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine işlenecek ve onay kodu sisteme girilecek. İkinci aşamada ise sınav ya da sınavsız geçiş ücreti yatırılacak. Sınav veya sınavsız geçiş ücreti, başvurudan sonra yatırılacak.

GEÇERLİ FOTOĞRAF UYARISINA DİKKAT!
Geçerli fotoğraf, son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraf olacak. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgileri kayıtlı olan adayların başvuru için başvuru merkezine gitmeden önce ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresine kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak, sistemde mevcut eğitim bilgilerini kontrol etmeleri gerekiyor.

ENGELLİLERE ÖZEL YENİ DÜZENLEME
YGS'de , sağlık ve engel durumu nedeniyle sınav güvenliğini zedeleyecek nitelikte alet ve cihaz kullanmak zorunda olan adaylar, dışarıyla iletişimi kesilmiş yüksek güvenlikli binalarda sınava alınacak. İlk kez yapılacak uygulamayla sağlık veya engel durumu nedeni ile bir alet ya da araç gereçle sınava girmeleri gereken adayların, sınav konforunu sağlamak için cihazlarıyla salona girmelerine izin verilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.