Terme’nin Bayramı

Terme’nin Bayramı
Terme Belediye Başkanı Şenol Kul yaptığı basın toplantısında Terme’de yapılması planlanan Termik Santral ile alakalı ÇED raporunun olumsuz geldiğini dile getirerek, “bu gün Terme’nin bayramıdır” dedi.

Belediye Başkanlığı Makamında basınla bir araya gelen Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, Terme’de yapılması düşünülen Termik santral ile alakalı açıklamada bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen ÇED raporu sürecinin sonuçlandığını açıklayan Şenol Kul yapılan değerlendirmede ÇED raporunun olumsuz sonuçlandığını açıkladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen ÇED sürecini paylaşan Şenol Kul, özellikle Terme Belediyesi’nin hazırladığı raporların ÇED raporunun olumsuz sonuçlanmasına neden olduğunu dile getirdi. 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED sürecinin sonlandırıldığına ilişkin sunulan raporda, “1. İDK toplantısında Terme Belediyesi tarafından komisyona sunulan görüş yazında; kül depolama sahalarına ilişkin seçilen yerin atıkların düzenli depolanmasına dair yönetmelik(madde 15) hükümlerine aykırılık teşkil ettiği, planlanan projenin 500-750m mesafesinde işletmede bulunan OMV Samsun Doğalgaz Kombine Çevrim santralinin bulunduğu ve soğutma suyunu denizden karşıladığı bu nedenle her iki santralin su alma ve deşarj yapılarının birbirine çok yakın olacağı, ilave soğutma suyu deşarjı nedeni ile deniz suyu sıcaklığında artış olacağı, Terme ilçesinin ülkemizin Turizm stratejisi önemli olduğu ve yayla koridoru olarak seçildiği, bölgedeki diğer santraller ile (Tekkeköy’deki doğalgaz çevrim santralleri dahil) bölgesel bazda değerlendirme yapılmadığı, bölgedeki tarım, hayvancılık, balıkçılık, arıcılık, ormancılık ve turizm faaliyetleri dikkate alınarak, gerçek anlamda çevresel fayda maliyet analizi yapılmadığı, projenin Yeşilırmak Deltasına yakın olduğu, Simenit- Akgöl sulak alanı kompleksi ve çevresinin Yaban Hayatı Koruma statüsünde bulunduğu, Santralin söz konusu alanları etkileyeceği vb. hususlara değinilmiş ve projenin söz konusu alanda yapılmasının sakıncalı olacağı belirtilmiştir. 
Yukarıda belirtilen görüşte yer alan huşular kapsamında Umut Enerji Üretim Santrali ( 687,5 MWm /660 MWe /1.567,6 MWt) İskelesi Derin Deniz Drenajı ve Kül/Alçıtaşı Depolama alanları projesinin ÇED raporu sonlandırılmıştır” denildi.
Şenol Kul yaptığı açıklamada, Siyasi partilerin, basının, sivil toplum örgütlerinin ve Terme halkının desteği ile bu günlere gelindiğinin altını çizerken, “Bugün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, bu gün iki bayramı birlikte kutluyoruz. Bu günü Belediye Meclisimize özel gün olarak kutlamak adına sunacağım. Bu mücadele herkese örnek olacak bir mücadeledir” şeklinde konuştu.
Şenol Kul’un yaptığı basın açıklamasına Terme Çevre Platformu dönem sözcüsü Av Hasan Demir ve platform üyeleri de katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.