'Teknolojiyi bilen ebeveyn çocuğunu internetin zararlarından koruyor'

'Teknolojiyi bilen ebeveyn çocuğunu internetin zararlarından koruyor'
Teknolojideki hızlı gelişmeler ve internet kullanımının çok fazla yaygınlaşması, çocukların bu 'sınırsız' dünyanın zararlarından korunması zorunluluğunu da beraberinde getirdi.

Psikolog Dilek Bilaloğlu, Ankara Özel Gürçağ Koleji velilerine 'anne-baba okul programı' kapsamında, bilinçli internet kullanımı, çocukların internetin zararlarından korunması gibi konularda bilgilendirdi. Bilaloğlu velilere, "Çocuklarınızı internetin zararlarından korumak istiyorsanız öncleikli olarak sizlerin bilinçli birer anne baba olmıs gerekir. İnterneti kısıtlamadan, yasak etmeden zararlarından korunmanın yollarını bulmalısınız." tavsiyesinde bulundu.

Bilaloğlu, okul konferans salonunda düzenlenen seminerde, velilerin yetiştiği dönem ile günümüz kuşağını karşılaştırdı. Kuşaklar arasında çarpıcı farklılıklar olduğuna değinen Bilaloğlu, “Ebeveynler olarak en önemli görevimiz çocuklarımızla aramızda uçurumlar oluşturmadan sağlam köprüler kurmaktır. Çocuklarımıza sadece kendi yetiştiğimiz dönemin penceresinden bakarsak, içinde bulundukları dönemin koşullarını dikkate almazsak onlara ulaşmamız mümkün olmaz.” ifadelerini kullandı. Her kuşağın yaşadığı dönemin özelliklerinin onların davranışlarını, hayata bakışlarını şekillendirdiğini ifade eden Bilaloğlu, “Ebeveynler kendi yetiştikleri dönemlerin de koşullarını dikkate aldığında, günümüzün çocuk ve gençlerine yönelik tutum ve davranışlarına ilişkin farkındalıkları da artacaktır.” dedi.

'Z KUŞAĞI ÇOCUKLARI' DİJİTAL DÜNYANIN GÖBEĞİNDE DOĞDU
Psikolog Bilaloğlu, 1996 yılından sonra dünyaya gelenleri 'Z kuşağı çocukları ' diye niteleyerek şunları söyledi: “Onlar dijital dünyanın göbeğine doğdular. Cep telefonlarının, internetin olmadığı bir hayatı bilmiyorlar. Baş döndürücü hızla gelişen teknolojiye hemen adapte oluyorlar. Sonuç odaklılar, aynı anda birçok işi yapabiliyorlar, özgüvenleri yüksek. Kendilerini iyi ifade ediyorlar ve özgürlüklerine düşkünler. Teknolojik araçlar onlar için lüks değil, yaşamlarının ayrılmaz bir parçası. Hayatımızı kolaylaştıran teknolojik araçlar ve temel bilgi ve iletişim kaynağımız internet bilinçli kullanılmadığında, çocuk ve gençlerimiz için riskleri de içinde barındırıyor.”

İnternet ortamında küçük çocukların korunmasız olduğunu belirten psikolog, güvenli internet kullanımına ilişkin bilgi vererek, siber zorbalık konusuna dikkat çekti. Bilaloğlu ayrıca, sağlıklı ebeveyn çocuk ilişkisinde ortak anne baba tutumu, kurallar ve sınırlar, çocuklara sorumluluk vermek, değerli olduklarını hissettirmek ve empatinin önemini paylaştı. Gürçağ Koleji Genel Müdürü Hüseyin Gürsoy da amaçlarının başarılı bir eğitim ve öğretimin yanında, ayakları yere sağlam basan, iyi bir nesil yetiştirmek olduğunu belirterek, bu tür sosyal ve eğitici faaliyetlerin süreceğini ifade etti. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.