"Tehlikenin Farkında mıyız"

"Tehlikenin Farkında mıyız"
Canik Başarı Üniversitesi'nde sigaranın zararlarının konu alındığı 'Tehlikenin Fakında mıyız?' konferansı düzenlendi.

Canik Başarı Üniversitesi Fehmi Yıldız Eğitim ve Kültür Merkezi konferans salonunda 'Sağlıklı Yaşam Kulübü' tarafından düzenlenen programda Yaşam Koçu ve Kişisel Eğitim Uzmanı Levent Ekinci sigaranın nasıl bırakılabileceğine dair önemli bilgiler verdi. Özellikle suyun ve bol oksijenin sigarayı bırakma hususundaki etkisine değinilen konferans, öğrencilerle birebir diyalog şeklinde gerçekleşti. Sigara içen öğrencilerin kendi hikâyeleri ile katkıda bulundukları programda sağlıklı yaşam formülleri örneklerle anlatılarak özellikle sağlıklı nefes alma ve diyafram kasının doğru kullanılmasının önemi üzerinde duruldu. Toplu olarak doğru nefes alma egzersizlerinin de yapıldığı programda ayrıca öğrencilere solunum karbonmonoksit değerleri üzerinden nikotin testi yapıldı.

Konuşmasında nikotinin vücutta bulunan otonom sinir sistemi üzerindeki etkisine değinen Ekinci, “Nikotin canavarı birey tarafından sürekli beslendiği için yeni talepte bulunuyor ve sigara içmediğinde parasempatik sinir sistemi doymayan birey mutlu olamıyor. Bunun yanında sigarayı bırakmak için çok önemli iki husus var. Biri su, diğeri oksijen. Su içmeyen bir birey sigarayı bırakamıyor. Bıraksa da tekrar başlıyor. Çünkü toksin ancak idrar yoluyla, terleme yoluyla ve solunum yoluyla vücuttan atılıyor. Kandaki değerlerinizi değiştirebilmeniz için kandaki sıvıyı kontrol etmeniz lazım. Bunun için de bol miktarda su ve oksijen tüketmek gerek. Hani deniyor ya, 'Her şey beyinde biter!' hayır! Bedende bitirin! Bedeninizden toksini arındırırsanız beyin zaten talep etmeyecek. İçerisindeki su miktarı azalan kan koyulaşıp pıhtılaşmaya başlar. Vücudumuzda çok ince kılcal damarlar var. Bir tanesinde oluşacak baloncuk sizin kısmi felç olmanıza, görme duyunuzu kaybetmenize, kalp krizi geçirmenize neden olabilir. Ve oksijen. Alınan oksijen vücudun içinde oluşan hasarlarla mücadele edip organları tamir ediyor. Doğru nefes alarak diyafram kasını kullanan bireyler astım ve koah hastalığına yakalanmıyor. Sigarayla mücadelede taşları yerine güzel koymak gerek. Birinci adım olarak, su içeceksiniz, ikinci adımda ise nefes alacaksınız. Ağız yoluyla nefes alıp verirseniz oksijen alıp oksijen vermiş olursunuz. Karbondioksit ise kanda kalır. Doğru nefes, burundan alınıp verilendir.” dedi.

Program sonunda öğrenciler sigaraya karşı bir farkındalık oluşturmak amacıyla ellerindeki sigaraları teker teker kırarak tepkilerini gösterdiler. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.