"SOSYAL YARDIMLARDA DEV ARTIŞ YAPTIK"

"SOSYAL YARDIMLARDA DEV ARTIŞ YAPTIK"
AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel, Samsun'a yapılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yatırımları ve desteklerini açıkladı.

AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel, AK Parti'nin aileye verdiği öneme vurgu yaptığı konuşmasında; 2003-2015 döneminde, Samsun’da, eşi vefat eden ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan 4 bin kadına, iki ayda bir olmak üzere, 500 TL maaş bağlandığını kaydetti.

Başkan Göksel, "Gıda, eğitim, sağlık, şartlı nakit transferi ile proje desteklerini içine alan sosyal yardımlar kapsamında Samsun’da 2003 yılında 4,8 milyon TL kaynak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılırken; 2014 yılında ihtiyaç sahiplerine ulaştırılan kaynak miktarını 227 milyon TL’ye çıkardık" diye konuştu.

Açıklamasını rakamlarla destekleyen Başkan Göksel konuyla ilgili şunları kaydetti:

"SAMSUN’A AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR KAPSAMINDA 1,3 MİLYAR TL ÖDEME YAPTIK

Etkin, verimli ve daha hızlı hizmet sunmak amacıyla sosyal yardım ve hizmet alanındaki bütün kurum ve kuruluşlarımızı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde tek çatı altında birleştirdik. Bakanlık çatısı altında; kadınları, çocukları, yoksulları, şehit yakınlarını, gazileri, yaşlıları ve engellileri kapsayan çalışmaları birbiriyle ilişkili ve bütüncül bir bakış ile gerçekleştiriyoruz.

İHTİYACI OLANIN YANINDAYIZ

Vatandaşlarımızın daha kaliteli bir hayat sürdürebilmesi için yeni ve kapsayıcı sosyal yardım ve sosyal destek programlarını hayata geçirdik. Engelli ve yaşlılara, eşi vefat etmiş kadınlara, muhtaç asker ailelerine yönelik düzenli sosyal yardım programlarını uygulamaya koyduk; 2003-2015 döneminde Samsun’da; eşi vefat eden ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan 4 bin kadına, iki ayda bir olmak üzere, 500 TL maaş bağladık.

Askerlerimizin gözü arkada kalmasın diye muhtaç durumda bulunan bin 975 asker ailesine (evli ise eşi, bekar ise annesi) askerlik süresince 250 TL maaş bağladık.

Çocuklarımızın düzenli sağlık kontrollerinin yapılması ve okula gitmesinin önündeki bütün engelleri kaldırdık. Ailelerin yükünü hafifletiyoruz. Anne adaylarının gebelik boyunca, yeni doğan bebeklerinin okul çağına kadar sağlık kontrollerini yaptırmaları, okula başladıktan sonra da eğitime devam etmelerini teşvik etmek için şartlı eğitim ve sağlık yardımını başlattık. 2003 yılından bu yana annelerinin hesabına; Sağlık kontrollerinde çocuk başına 35 TL, İlköğretim erkek öğrenci başına 35 TL, İlköğretim kız öğrenci başına 40 TL, Ortaöğretim erkek öğrenci başına 50 TL, Ortaöğretim kız öğrenci başına 60 TL yatırıyoruz.
 
2003 yılında başlattığımız ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’ndan karşılanan Şartlı Eğitim ve Sağlık Yardımları kapsamında 2003-2015 yılları arasında Eğitim için 23 bin 300 öğrenciye, Sağlık için 5 bin 608 çocuğa ve 111 anne adayına olmak üzere 53 milyon 527 bin TL annelerin hesabına yatırılmıştır.

2012 yılında bütün vatandaşlarımızı sağlık güvencesine kavuşturan Genel Sağlık Sigortası uygulamasını başlattık. Yoksul vatandaşlarımız için bu kapsamda Samsun’da 139 bin 373 kişiye 91 milyon TL prim ödedik.

SOSYAL YARDIMLARDA DEV ARTIŞ YAPTIK

Gıda, eğitim, sağlık, şartlı nakit transferi ile proje desteklerini içine alan sosyal yardımlar kapsamında Samsun’da 2003 yılında 4,8 Milyon TL kaynak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılırken; 2014 yılında ihtiyaç sahiplerine ulaştırılan kaynak miktarını 227,2 milyon TL’ye çıkardık. 

2007 yılında yürürlüğe konulan 2022 sayılı kanun kapsamında 29 bin 457 kişiye, yaşlılık aylığı kapsamında 13 bin 071 kişiye, engelli yardımları kapsamında 15 bin 082 kişiye ve bin 674 engelli yakınına başladığı tarihten bugüne kadar toplam 84,1 milyon TL nakdi yardım yaptık. İhtiyaç sahiplerinin eksiklerini gidermek için 2003-2015 döneminde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları eliyle vatandaşlarımıza 735,6 milyon TL tutarında ayni ve nakdi yardım yaptık.

ENGELLERİ BİRLİKTE AŞTIK

13 yıllık iktidarımız döneminde engelli vatandaşlarımızın haklarını güvence altına alacak anayasa değişiklikleri yaptık. Kamuda iş imkanı sağlamak, sınav merkezlerini engellilerin kullanabileceği hale getirmek, “engelsiz yaşam merkezleri” kurmak gibi köklü değişikliklere imza attık. Hem ülkeye ekonomik katkısı, hem de engellilerin toplumsal hayata tam ve etkin katılımının sağlanması amacıyla engellilerin istihdamını son 13 yılda görülmemiş derecede artırdık.

DÜNYADA BİR İLK: ENGELLİ MEMUR SEÇME SINAVI

2012 yılında engelli vatandaşlarımızın tüm hassasiyetleri göz önünde bulundurarak Engelli Memur Seçme Sınavı’nı hayata geçirdik. Sınav, gerek yöntemi, gerek felsefesi, gerekse sonuçları itibarıyla dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyor. Sınav, soruların hazırlanmasından, sürenin belirlenmesine, sınav salonlarının dizaynına kadar adayların engel gruplarına özel tedbirler alınarak gerçekleştiriliyor. Tekerlekli sandalye kullanan binlerce vatandaşımız sınav merkezlerine özel araçlarla ulaştırılıyor ve rahat koşullarda sınava girebilmeleri için azami hassasiyet gösteriliyor.

KAMUDA ENGELLİ İSTİHDAMI YAKLAŞIK 6 KAT ARTTI

Tüm Türkiye’de 2002 yılı itibariyle engelli kontenjanında memur olarak çalışan engelli sayısı 5 bin 777 iken bu rakam 2014 yılı sonu itibariyle 36 bin 165’e ulaştı.Yapılan yasal düzenlemelerle Türkiye çapında engelli işçi sayısı 95 bin 128’e ulaştı. Samsun’da 2014 yılı itibariyle 704 engelli memur ve bin 115 engelli işçi istihdam ediliyor. 2007 yılında engellilereevde bakım ve rehabilitasyon hizmetini başlatarak engelli vatandaşlarımızın hayat kalitesini yükseltme yolunda önemli bir adım attık. 2007’de Samsun’da 936 vatandaşımız bu hizmetten yararlanırken 2014 yılında bu rakam 10 bin 382’ye çıktı.

Samsun’da başlangıç yılında 551 bin TL olan evde bakım ödeneği 2014 yılında yıllık olarak 203 milyon TL’ye ulaştı. 2007-2015 yılları arasında Samsun’da engelli evde bakım ve rehabilitasyon hizmetleri için toplam 533,6 milyon TL ödenek ayırdık.

AİLE SICAKLIĞI BÜTÜN ÇOCUKLARIMIZIN HAKKI

Yetiştirme yurtlarından ziyade aile yanında bakım modelini tercih ettik. Evden uzaklaşan çocukların ailelerinin yanına dönüşünü sağladık. Ailesiyle yaşayıp himayeye muhtaç durumda bulunan çocukların bakımını sağladık. Çocukların güvenli, şefkatli ve sevgi dolu bir ortamda aile sıcaklığında daha sağlıklı gelişebilmeleri için koruyucu aile hizmetini yaygınlaştırdık. Aile yanında bakımın mümkün olmadığı durumlarda ise yuva ve yurtlarda gerçekleştirilen hizmet dönüşümü ile toplu bakım yerine, her çocuğa özel bakım ve koruma hizmeti verilen çocuk evleri yaygınlaştırılmıştır.

2005 yılından bugüne kadar koruma kararlı 131 çocuk ailesinin yanına döndürülmüş, ayrıca sosyal ve ekonomik desteklerle bin 352 çocuk korunma kararı alınmaksızın ailelelerinin yanında bakılmaktadır. Samsun’da 91 koruyucu aile yanında 103 çocuğa bakılmaktadır."


Haberin Video Linki: https://www.youtube.com/watch?v=MjaG1DBxU6k

Embed Kodu: <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/MjaG1DBxU6k" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.