Şimşek OHAL'in Hedefini Açıkladı

Şimşek OHAL'in Hedefini Açıkladı
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek bir televizyon programında darbe girişimi sonrası ekonomik gelişmeleri ve OHAL ile ekonomik açıdan vatandaşların nasıl etkileneceğini anlattı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek bir televizyon programında darbe girişimi sonrası ekonomik gelişmeleri ve OHAL ile ekonomik açıdan vatandaşların nasıl etkileneceğini anlattı.


Mehmet Şimşek'in konuşmasından notlar; Bu bir darbe grişimidir. Çok iyi tasarlanmış, başarısız olsa dahi ciddi etkileri olan bir girişimir. Türkiye temelleri sağla olduğu için nisbeten sınırlı oldu. Şimdi artçı şoklar söz konusu.


DARBECİ ASKERLER BÖYLE GÖTÜRÜLDÜ
Bu paralel ihanet şebekesinin cezalandırılmaması ülkemizin karşı karşıya kalacağı en büyük risktir. Burada açık ve net olarak ifade edeyim OHAL'in tek hedefi paralel ihanet şebekesi. Devletin tüm kurumlarından köklü bir şekilde temizlenmesi. Bir tek sebep var kanun hükmünde kararname ile bu temizliği etkin ve hızlı şekilde yapma imkanı sunuyor. En ufak farklı bir düşünce, planlama yok.


Ekonomik hayat normal seyrinde devam edecek. OHAL, paralel ihanet şebekesi içinde olanlar hariç hiçbir vatandaşımıza ekonomik bir sınırlama getirmeyecek. Etkilenmemeleri için her türlü şeyi yapacağız. Yasa yetki veriyor ancak o yetkiler kullanılmayacak. Ancak o paralel çete içindekiler hariç. Dün vatandaşımız iş alemimiz nasıl işini yapıyorsa öyle devam edecek. OHAL kararından vatandaş ve işletmeler etkilenmeyecek, Türkiye bu durumdan daha iyi işleyen bir piyasa ekonomisi ile çıkacak. Ekonomik özgürlükler, piyasaların işleyişi hakkında dün Cumhurbaşkanımız açıkladı. Buna özen gösterildiğini göreceksiniz.
Ekonomik özgürlükler, piyasanın işleyiş, yatırımlar anlamında maksimum hassasiyeti göstereceğiz. Türkiye yakın tarihte çok büyük sıkıntılara rağmen dış borcunu rahatça çevirmiş bir ülkedir.


"RATİNG KURULUŞLARI KARAR VERMEDEN BİZİ BİR DİNLESELER"
Tabii ki kredi derecelendirme kuruluşları nedeniyle maliyetler biraz artabilir. Türkiye'nin dış borç çevirmesinde inşallah bu sıkıntılı dönemde de sorun yaşanmayacağına inanıyorum. Çünkü Türkiye'nin temelleri sağlam, çünkü politika değiştirmeyeceğiz.
Moody's ile telekonferans yaptım, durumu anlattım. Moody's önce bize bilgi verdi, komiteyi toplayacağını söyledi, biz konuşmak isteyince tamam dediler ve aceleci olmadılar. S&P bizim haberimiz olmadan toplanıp kararını vermiş, biz geri döndük ve kararlarının yanlış olduğunu söyledik. Rating kuruluşlarından şunu bekleriz, karar vermeden bizi bir dinleseler.
Piyasa kurallarının dışına çıkmayacağız, piyasa bütün kurumlarıyla en güçlü şekilde işleyecek. Spekülasyonlara inanılmasın. Kaygı varsa bizi arasınlar, açığız, görüşürüz. Piyasa eskiden olduğu dünyanın en iyi uygulamalarını baz alarak işlemeye devam edecek.
(10 milyar dolar çıkma ihtimali) JP Morgan'ın söylediği teorik maksimum rakam. (JP Morgan raporundaki 10 milyar dolar çıkma ihtimali tahmini) biraz daha çalışma yapılırsa açıklananın 5'te biri düzeyinde olduğu görülecek. Piyasa kurallarının dışına çıkmayacağız, spekülasyonlara inanılmasın. Biz her zaman diyaloğa açığız görüşürüz, piyasa işlemeye devam edecek.
Bankacılık sektöründe şokları absorbe edecek bir alanımız var. Bütün bu şoklara karşı piyasa ekonomisini en iyi şekilde işleteceğiz, evrensel normlara göre hareket edeceğiz.


'GÖREVDEN GEÇİCİ OLARAN EL ÇEKTİRİLENLERE ADİL DAVRANILACAK'
OHAL'in bir tek hedefi var. Paralel ihanet şebekesinin bütün kurumlardan köklü şekilde temizlenmesi. Uzun vadeli risklerin minimize edilmesi… OHAL temizliğin etkin bir biçimde yapılması imkanını sağlıyor.
(Kamuda görevden alınanların iadesinin kaldırılması) onları da içerebilir, geçici olarak el çektirilenlere de adil davranılacak. Orada savunmaları alınacaktır.
Yatırım iklimini daha da iyileştireceğiz, muhalefetten reformlar konusunda destek istiyorum. Bu yaşadığımız süreç bir miktar belki aşağı yönlü riskleri artırmıştır, ama bunu sayısal notlara dökmek için erken, bakacağız bunlara. Tabii ki etkileneceğiz ama bu etkileri değerlendirmek için çok erken. Turizmde daha kötü bir resim öngörmüyorum. Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.