SANTRALE ANLAMLI TEPKİ

SANTRALE ANLAMLI TEPKİ
Sinoplu sanatçı Volkan Atılgan'ın 'Nükleere Karşı Gezici Fotoğraf Sergisi'nin son durağı, Dünya Çevre Günü'nde Samsun oldu.

Sinoplu genç fotoğraf sanatçısı Volkan Atılgan'ın, memleketinin doğal güzelliklerini yansıttığı karelerin yer aldığı 'Nükleere Karşı Gezici Fotoğraf Sergisi' Samsun Barosu bahçesinde sergilendiği ilk gün, yoğun ilgi gördü. Serginin açılışında konuşan ve nükleer santralin sadece Sinop'a değil tüm bölge doğasına büyük zarar vereceğini belirten Atılgan, "İstanbul'un göbeğinde, Küçükçekmece'deki Nükleer Araştırma Merkezi'ndeki küçücük kobalt çubuklarına bile sahip çıkamayan bir enerji üretimine sahibiz maalesef" ifadelerini kullandı.

"LÜTFEN DUYARLILIĞINIZI KORUYUN"

Sinop'a nükleer santral kurulmaması için tüm güçleriyle mücadele edeceklerini söyleyen Atılgan, "Kurulması tasarlanan nükleer santralin katma değeri yüzde 5, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinden tahsil edemediğimiz kayıp kaçak elektrik bedeli ise yüzde 7. Dolayısıyla biz dünyada gerçekten eşi benzeri olmadığını düşündüğümüz, mitolojide Zeus'un gelip görüp aşık olduğu Sinop'ta nükleer güç santraline 'hayır' demek istiyoruz. En büyük riski taşıyan Samsun'a ve Samsunlulara da 'lütfen duyarlılığınızı koruyun' diyoruz." şeklinde konuştu.

"DEĞERİNİ BUGÜNE KADAR BİLEMEDİK"

Serginin açılışına katılarak konuşma yapan Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz ise, "Baromuzun Çevre ve Kent Komisyonu üyesi arkadaşlarımızın çok önemli çalışmaları var. Muazzam doğal güzelliklere sahip bir coğrafyda hep beraber yaşıyoruz. Ne yazık ki bu coğrafyanın değerini bugüne kadar bilemedik. 2005-2009 yılları arasında Samsun Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nda hukuk üyesi olarak görev yaptım. Samsun, Sinop, Amasya'daki bütün taşınmaz kültür varlıklarının, kentsel, doğal, arkelojok sit alanlarının korunmasıyla, insanla buluşturulmasıyla alakalı çalışmalarda karınca kararınca yer aldım. Bugün, bir Hamsilos koyunun ve civarındaki diğer güzelliklerinin bu teknolojiye kurban edilecek olması, düşündürücüdür. Bu üzellikler bir daha geri gelmemek üzere kaybolma ihtimali barındırmaktadır." diyerek santralin bu bölgeye yapılmaması gerektiğini belirtti.

"ZARARI EN AZ OLAN TERCİH EDİLMELİDİR"

Bugün yasama organı tarafından konuyla ilgili alınmış kararın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Gürbüz, "Dünya Çevre Günü'nde bu mesajı vermek istiyoruz. Evet, tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizin de enerjiye ihtiyacı vardır. Ama alternatif enerji kaynakları bulunmalıdır. Riski en az olan, çevreye zararı en az olanı tercih edilmelidir. Ne olur oldu bittiye getirilmeden bu projeler hayata geçirilmemelidir." şeklinde konuşarak sözlerini sonlandırdı. Onur EMİRZA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.