SAMSUN'DA KIŞ ÇAYININ ADRESİ: FETHİ BAHARAT

SAMSUN'DA KIŞ ÇAYININ ADRESİ: FETHİ BAHARAT
Soğuk kış mevsiminin etkisini gösterdiği Samsun'da aktarlara olan ilgi çoğaldı. Samsunlu vatandaşlar soğuk algınlığı başta olmak üzere kış hastalıklarından korunmak için birçok şifalı bitkinin karşımıyla elde edilen doğal koruyucu olan kış çayı için aktarların yolunu tuttu.

Kış aylarında çoğunlukla tüketilen yaş zencefil, ıhlamur, adaçayının da aralarında bulunduğu bitki karışımından elde edilen kış çaylarına ilgi büyük. Vatandaşlar hastalıklardan korunmak ve soğuğa karşı dayanıklılık kazanmak için bitkisel tedavilere başvuruyor. Samsun'da Fethi Baharat’ın kurucusu Tayyar Çalık, soğuk havalardan korunmak için doğal şifa kaynağı olan kış çayını ve nasıl tüketilmesi gerektiğini anlattı. Yaklaşık 30 yıldır aktarlık yaptığı belirten Tayyar Çalık, "Meslek babaannemden bana kaldı. Bilgilerimi ondan aldım. Bu bilgilerin üzerine ekleyerek aktarlıkta bir hayli tecrübe kazandım. Boğazını üşütenler, üst solunum yollarında problem yaşayanlar, faranjit olanlar tarafından kış çayları çok tercih ediliyor. Biz vatandaşın şikayetine göre, ona uygun olan bitki karışımları ve çaylar veriyoruz. Eğer özel bir şikayeti yoksa karma bitkilerden, soğuk önleyici ve vücut ısıtıcı kış çayı dediğimiz karışımdan veriyoruz. Bunu hazır yapan firmalar da var ancak bizim gibi eski aktarlar kendisi hazırlıyor. Kış çayını zencefil, kuşburnu, ekinezya gibi 10 çeşit bitki ile hazırlıyoruz. 

fethi-5.png

"GÜNDE ÜÇ DÖRT BARDAK İÇİLEBİLİR"
Çayların soğuk algınlığı ve üst solunum yolları şikayetlerine karşı etkili olduğunu belirten Çalık, "Müşterilerimiz buraya geldiğinde kendilerine nasıl kullanacaklarının tarifini de yapıyoruz. Kış çaylarına limon ve bal eklenmesi ama asla şeker ilave edilmemesi gerekiyor. Bir kişi kullanacaksa french press veya bardağa bir tutam atması yeterli oluyor. Ailece içilecekse de kişi başına birer tutam katılarak hazırlanması gerekiyor. Bitkilerde en sağlıklı kullanım yöntemi french press içerisinde ağzı kapalı şekilde 10 dakika demlenmesidir" dedi. "Kimyasal ürünler olmadığından günde üç dört bardağa kadar içilebilir, herhangi bir yan etkisi yoktur" diyen Çalık, kış çayları satışının 10 TL'den yapıldığını söyledi.

fethi-1.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.