Samsun'a Bilgi ve Kültür evleri açılıyor

Samsun'a Bilgi ve Kültür evleri açılıyor
Samsun Büyükşehir Belediye Meclisinin almış olduğu karar ve uyuşturucu ile mücadele komisyonunun da tavsiyesiyle İlkadım İlçesi Zeytinlik, Kadıköy ve Anadolu mahallelerinde “Bilgi ve Kültür Evleri” açılmasına karar verildi.

97 ÇOCUK EĞİTİM GÖRÜYOR
Bu karar neticesinde 2017 Kasım ayında Zeytinlik mahallesinde 2 ev, Kadıköy mahallesinde 1, Anadolu mahallesinde 2 olmak üzere toplam 5 adet Bilgi ve Kültür Evi bulunmaktadır. Bu evlerde 3-5 yaş arası 97 çocuk ve anneleri eğitim görüyor. Samsun'da  sosyo-ekonomik olarak geri kalmış mahallerinde oturan  ailelere daha kaliteli  eğitim ve hizmet sunabilmek amacıyla  aylık hane geliri 1000 tl ve altında olup, 3-5 yaş aralığında çocuğu olan ailelerin eğitilerek aile içi bağlarının güçlendirilmesi, ekonomik yapılarının  artırılması, madde alışkanlığı olan bireylerin rehabilite sürecine katkı verilmesi sağlanmış, çocuk ile anne -baba ilişkisinin arttırılması  hedeflendi. 

AMAÇ MADDE BAĞIMLILIĞINDAN UZAK TUTMAK
Bu evlerin amacı aile içi iletişimi güçlendirmek ve bu etkileşim ile birlikte  bireyleri madde bağımlılığından korumaktır. Evlerde düzenlenen seminerlerde aileler farklı uzmanlar tarafından  eğitilmektedir. Bu süreç sonunda çocukların aileden aldıkları desteğin artacağı, anne ve babaların hayattan beklentilerinin yükseleceği ve madde kullanım riskinin düşeceği öngörülüyor. 
Bilgi ve Kültür Evlerinin eğitimleri sabah ve öğlen olmak üzere iki grupta veriliyor. Bu eğitimlerde çocuklara çocuk gelişimi eğitmenleri; annelere ise Halk Eğitim usta öğreticileri tarafından çeşitli eğitimler verilmekte. Personeller tarafından KOSGEB girişimcilik eğitimleri verilerek iş hayatına atılmak isteyenlere danışmanlık desteğiyle birlikte meslek sahibi olmalarına  katkıda bulunuluyor.

Bilgi ve Kültür Evlerin’de aşağıdaki konular üzerinde hizmet verilmektedir:
1.Psiko-Sosyal Hizmetler: Bilgi ve Kültür Evlerine gelen anne ve çocukların kişilik gelişimi ve ruh sağlığını korumaya yönelik rehberlik çalışmaları yapılmaktadır.
2.Sosyo-Kültürel Hizmetler: Anne ve çocuklarının sosyalleşmeleri ve genel kültürlerinin geliştirilmesi amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Elverişsiz çevrelerden gelen çocuklar ve anneler için ortak eğitim ve kültürel ortam oluşturulması sağlanmaktadır.
3.Eğitsel Hizmetler: Çocukların bilişsel, sosyal, fiziksel, motor becerileri, kas gelişimi, dil gelişimi, öz bakımını geliştirme ve takibini sağlamak amaçlanmıştır.  Çocukların küçük yaşlarda doğru alışkanlıklar geliştirmeleri, kendilerini doğru ifade edebilme, temel toplum kurallarına uyum sağlama sürecinde kendilerine ve topluma saygılı bireyler olmaları için eğitimler verilmektedir.
4.Sosyal Aktivite: Satranç, hafıza kartı gibi zekâ oyunlarıyla zihin ve sportif etkinliklerin yanında çocuk etkinlikleri, eğitici oyunlar, kuklalar, müzik etkinlikleri, yüz boyama, drama, sinema vb… çalışmalarla çocukların gelişimleri desteklenmektedir.
5.Serbest Zaman Hizmetleri: Çocuklar ve anneler planlanan programlar dahilinde serbest zamanlarını değerlendirmektedirler.  Anne ve çocuklarla geziler ,sinema etkinlikleri ,piknik ve ziyaretler yapılmaktadır.     
6.Diğer Eğitimler: Belediye eğitmenlerimiz tarafından girişimcilik,aile ve hukuk,etkili iletişim,evlilik ve aile hayatı,aile yaşam becerileri,kadın hakları, ve kişisel gelişim eğitimleri,afet bilinci, Kosgeb girişimcilik eğitimi,satış pazarlama ve ilkyardım eğitimleri verilmektedir. Anne ve çocuklar için terapi seansları düzenlenmektedir.

İşbirliği Yapılan Kuruluşlar ve Verdikleri Eğitimler:
1. Halk Sağlığı Müdürlüğü: Hijyen, ağız sağlığı, obezite eğitimi, bağımlılık (madde, internet, sigara) , yeterli ve dengeli beslenme
2. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı & Emniyet Çocuk Şube Müdürlüğü: Çocuk Bilgilendirme
3.  Açev: İlk İş Babalık 
4.  Tegv: Cinsel Kimlik Çocuk Çalışması
5.  Rotary: Çocuk ve Beslenme
6.  Kızılay Derneği Dr. Habib DEMİREL: Madde bağımlılığı, çocuk eğitimi, yardımlaşma, kişilik analizi ve kişilik gelişimi

Şenol Üstün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.