SAĞLIKLI SAÇLAR İÇİN SAĞLIKLI BESLENİN

SAĞLIKLI SAÇLAR İÇİN SAĞLIKLI BESLENİN
Medical Park Samsun Hastanesi, Dermatoloji Kliniğinden Uzm. Dr. Yüksel Oltulu “saç dökülmesi ve dengeli beslenme” hakkında bilgi verdi.

Dr. Oltulu “Saçlar için özellikle niasin, biotin, çinko, A, B6 ve C vitaminleri önemlidir. Beş temel besin grubunu içeren (Süt yoğurt grubu, et grubu, tahıl grubu, sebze-meyve grubu ile şeker yağ grubu) dengeli bir diyet bu besin öğelerinin yeterli miktarlarda alınmasını sağlar. Her gün en az beş porsiyon taze sebze ve meyve tüketimi antioksidan ve flavonoidlerden yararlanmamızı sağlar. Böylece saçlarımız da daha sağlıklı ve parlak olur.”dedi.
Beslenmenin kalitesinin, saç ve saç deri sağlığını önemli ölçüde etkilediğini söyleyen Dr. Oltulu “Özellikle niasin, biotin, çinko, A, B6 ve C vitaminleri saç sağlığı için önemlidir. Yetersiz ve dengesiz beslenme, uzun süre yapılan düşük kalorili diyetler bu durumu tetikleyebilir. Saç keratin proteininden oluşmuştur. Beslenmenin kalitesi saç ve saç derisi sağlığı için etkilidir.”diye konuştu.
Dengesiz beslenme, saç dökülmesine neden olan en önemli faktörlerden biridir diyen Uzm. Dr. Yüksel Oltulu “Beslenme yönüne baktığımızda ise demir, çinko, bakır, biotin veya protein eksikliği nedeniyle saç dökülmesi meydana gelebilir. Saç sağlığı alkol ve sigaradan da olumsuz etkilenir ve saç köklerinin ölmesine yol açar.”şeklinde ifade etti.
Dr. Yüksel Oltulu “Kabuklu deniz ürünleri ve kırmızı et bu besin öğelerinin seviyelerin olması gereken düzeye gelmesine yardımcı olabilir. A vitamini ise bu konuda hassas bir rol oynar; sağlıklı bir saç derisi için önemlidir ve eksikliği kuru cilt ve kepeğe yol açabilir; fazla tüketimi ise saç dökülmesini artırabilir. Yanlış beslenme veya uzun süreli şok diyetler sebebiyle dökülen saç, beslenme normale dönünce tekrar uzar. Fakat eski sağlıklı formuna geri dönemeyebilir.”
Medical Park Samsun Hastanesi, Dermatoloji Kliniğinden Uzm. Dr. Yüksel Oltulu “Stres de saç dökülmesinin başlıca etkenlerindendir ve strese maruz kalan kişiler B grubu vitaminleri eksikliğiyle karşı karşıyadırlar. Bu nedenle B grubu vitaminlerinin tüketimi artırılmalıdır. B vitamini tam tahıl ürünleri, yağlı balıklar, baklagiller, yoğurt, yumurta ve sütte bulunur.”dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.