ROMATİZMAL HASTALIKLARA DİKKAT

ROMATİZMAL HASTALIKLARA DİKKAT
Romatizmal hastalıklar sağlığımızı tehdit ediyor

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Coşkun Avcı, "Toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit eden hastalık gruplarından birisi romatizmal hastalıklardır. Romatizma tek başına bir hastalık değildir, geleneksel olarak romatizmalı hastalıkların tümüne verilen addır." dedi.

Büyük Anadolu Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Coşkun Avcı, "Romatizmayı çoğumuz yağmur yağmadan önce kemikleri sızlatan, biraz da ağrı yapan basit bir şikâyet olarak algılar. Oysa durum hiç de o kadar basit değildir. Romatizmal hastalıklar bir tane değil, bir sürü hastalığın ortak ismidir. Eklem, doku, kemik, kas ve sinir köklerini etkileyen 100’den fazla romatizmalı hastalık bulunmaktadır. Romatizmalı hastalıklar arasında bulunan iltihaplı romatizma ilerleyen aşamalarda eklem ve organlarda ciddi hasara yol açabilir.

Romatizması bulunan kişiler, romatizma belirtilerini çoğunlukla “eklem ve/veya kas ağrısı” olarak tanımlamaktadır.

İltihabın neden olduğu ağrılar hafif, aniden gelen, bir kaç saat süren ağrılardan, şiddetli, günlerce devam eden ve günlük hayatı etkileyen ağrılara kadar geniş bir yelpazede görülebilir.

Bu ağrılara, eklemlerin sertleşmesi, örneğin parmakların sabah kalktığınızda kitlenmesi gibi belirtiler eşlik edebilir.

Romatizma, ayaklarda bulunan en küçük eklemlerden büyük kalça eklemlerine kadar vücudun herhangi bir bölgesinde bulunan eklemleri etkileyebilmektedir.

ROMATİZMA TEDAVİSİ

Romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan yöntemler hastalığın şiddetine ve vücudun hangi bölgesinde görüldüğüne göre değişebilmektedir. Ancak romatizmadan etkilenen eklemlerin dinlendirilmesi, düzenli egzersiz, uygun bir beslenme programı, iltihabı azaltan ilaç kullanımı ve eklemlerin doğru kullanılması romatizmal hastalıklar için ortak tedavi yöntemleri olarak kabul edilebilir.

Romatizmal hastalığı bulunanlar dinlenme ve fiziksel aktivite arasındaki dengeyi iyi kurmalıdır. Ağrı ve halsizlik hissedildiğinde dinlenme, iyi hissedildiğinde egzersiz hastalığın belirtilerini hafifletecektir.

Romatizmalı hastalığı bulunanlar alkol tüketmemeli, kilo kontrolü yapmalı, sebze, meyve ve tam tahıllı gıdalar bakımından zengin bir beslenme programı uygulamalıdır. Bunun içinde sizin için en uygun besinlerin neler olduğu ile ilgili bilgileri doktorunuzdan öğrenebilirsiniz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.