Prof. Dr. Gür, Canik Başarı Üniversitesi mimarlığı anlattı

Prof. Dr. Gür, Canik Başarı Üniversitesi mimarlığı anlattı
Canik Başarı Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nün düzenlediği “Mimarlık Buluşmaları” programına Prof. Dr. Şengül Öymen Gür katıldı.

Beykent Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şengül Öymen Gür, her bir yere uğrayıp dili döndüğünce bir şeyler anlattığını belirterek, "Ama hiçbir yerde ben böyle muazzam karşılanmadım. Çiçeklerle, çocuklarla, muhteşemdi. Hiç unutamayacağım bir anı oldu.” dedi.

Mimarlıkla ilgili farklı terimleri resimlerle örneklendirerek anlatan Prof. Dr. Gür, konferansta öğrencilere mimarlık alanında bilimsel ve teknik açıdan bilgilerin yanında, mimarlığın faaliyetleri alanındaki entelektüel çerçevenin ana hatlarını çizdi. Sadece teknik bilgiyle mimarlık yapılamayacağını belirten Prof. Dr. Gür, “Biz bilişsel, kavramsal ve biçimsel öğrenirken ve bunları uygulamaya dökerken beynimizin en aktif yanı olan sağ alt lobumuzu kullanıyoruz. Burası, her türlü bilginin harmanlandığı merkezimizdir. Üç türlü bilgi vardır: Bildiklerimiz, bilmediklerimiz, bildiğimizi bilmediklerimiz. Onlar, o sağ lopta gizlidir. Ne zaman ki onlara ihtiyaç duyulur, oradan kompleks halinde fırlar. Onun için mimar adaylarına film izlemeyi, seyahat etmeyi, çok yer görmeyi, çok drama izlemeyi, fotoğraf çekmeyi, kamera kullanmayı tavsiye ediyoruz.” diye konuştu. Prof. Dr. Gür, gençlere ayrıca hayata katılmalarını, insanların kahvede, çarşıda, pazarda nasıl davrandıklarını gözlemlemeyi tavsiye etti. “Her şeye bakın ve baktığınızı görün. Çünkü beyin bunları biriktiriyor ve yeri geldiğinde ya kâğıda ya da bilgisayar ortamına döküyor.” diyen Prof. Dr. Gür, konferansın amacını “bildiğinizi bilmemeyi daha da artırmak” olarak niteledi.

Konuşmasında Canik Başarı Üniversitesi'ni konum ve mimari açıdan çok beğendiğini de ifade eden Prof. Dr. Gür, Mimarlık Bölümü öğrencilerinin kullandığı stüdyoları günümüz standartlarında oldukça yeterli olduğunu söyledi. Konferansta, yıllar önce Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden mezun ettiği mimar öğrencileriyle de sürpriz bir şekilde buluşan Prof. Dr. Gür ve öğrencileri duygulu dakikaların yaşanmasına neden oldu. Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Bekdemir plaket takdimi öncesinde yaşanan anlamlı tablo karşısında duygularını şöyle dile getirdi: “İlim vefa ile edep ile oluyor. Ben değerli öğrencilerimize bu yoldan ayrılmamayı öneriyorum. Eğer bir yerde saygı, sevgi ve vefa yoksa orada hiçbir şey yeşermiyor arkadaşlar. Ben güzel şeyler yeşerttiği için, buna vesile olduğu için hocamıza çok teşekkür ediyorum.” CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.