GASTROSKOPİ KİMLERE YAPILMALI ?

GASTROSKOPİ  KİMLERE YAPILMALI ?
Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğinden Uzm. Dr. Özgür Ecemiş “gastroskopi ve kolonoskopi” hakkında bilgi verdi.

Dr. Ecemiş “Gastroskopi yemek borusu mide ve oniki parmak barsağın ilk bölümünün incelendiği bir işlemdir. Bu işlem ile yemek borusunun, midenin ve on iki parmak barsağının ilk bölümünün neredeyse tüm hastalıklarının tanısı konulabilir. Reflü düşünülen hastalara, gastrit ve peptik ülser şüphesi olanlara, yemek borusu kanseri şüphesi olanlara, mide kanseri şüphesi olanlara, ince barsak hastalıkları şüphesi olanlara, ailede mide kanseri öyküsü olanların akrabalarına işlemin yapılması planlanmalıdır. Gastroskopi ile H. Pilorinin varlığının araştırılması, mide kanamasının tanı ve tedavisi, darlıkların genişletilmesi, yabancı cisim çıkarılması, polip çıkarılması da yapılabilmektedir.”dedi.

Gastroskopi işleminden önce 8-10 saat aç kalınmalı

Uzm. Dr. Özgür Ecemiş “Gastroskopi işlemi 8-10 saatlik açlık sonrasında yapılır. İşlem yapıldıktan yarım saat sonra kişi yemeğini yiyebilir. İşlem öncesi yapılacak sedasyonun etkisi 3-4 saat kadar daha süreceğinden hastaların araba sürmemeleri gerekmektedir. Bu nedenle mutlaka onları evlerine geri götürecek biri ile randevularına gelmeleri önerilmektedir. İşleme bağlı komplikasyon gelişmesi (Ciddi kanamalar, perforasyon, anesteziye bağlı komplikasyonlar) son derece nadirdir.”diye konuştu.

Kolonoskopi hangi hastalıklar için uygulanır

Kolonoskopinin ise anüsten girilerek kalın barsakların tamamının incelendiği bir işlem olduğunu belirten Dr. Ecemiş “İşlem öncesi ve sırasında hastaya damardan sakinleştirici, anestezik verilir. Hasta işlem sırasında tamamen uyumaktadır. Hemoroid, barsak kanseri, ülseratif kolit ve crohn düşünülen, ishali olan kabızlığı olan irritabl barsak hastalığı tanısı konulması, kansızlığı, kanaması olan hastalara yapılmaktadır. Bu işlem ile kalın barsaklar ve ince barsakların son kesiminin tüm hastalıklarının tanısı konulabilir.”

Kolonoskopiden önce 3 gün diyet yapılmalı

Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğinden Uzm. Dr. Özgür Ecemiş “Barsakların temizlenebilmesi için işlem yapılmadan önceki 3 gün diyet yapılmalı ve işlemden bir önceki gece ishal yapıcı ilaç kullanılmalı, işleme gelmeden 1 saat öncede makattan lavman yapılmalıdır. İşlemden sonra kişi normal yemeğini yiyebilir. İşleme bağlı komplikasyon gelişmesi (Ciddi kanamalar, perforasyon, anesteziye bağlı komplikasyonlar) son derece nadirdir.”dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.