BAKANLIK VE ODALAR TARIMDA HASAR TESPİTİ YAPIYOR

BAKANLIK VE ODALAR TARIMDA HASAR TESPİTİ YAPIYOR
SOĞUK hava ve kuraklık nedeniyle önemli ölçüde zarara uğrayan çiftçiler hasar tespiti çalışmalarına başladı.

Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlükleri uzmanları ile Ziraat Odaları'nın mühendislerinin bölgedeki durumu ve çözüm önerilerini ortaya koyan bir rapor hazırlığında olduğunu söyledi.


DHA'nın sorularını yanıtlayan Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, Mart ayında yaşanan kar yağışı ve don olaylarının ardından, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle üreticilerin sıkıntılı günler yaşadığını dile getirdi. Bu durumun çiftçileri olumsuz etkilediğini belirten Tütüncü, kışı yaşamaları gerekirken yazı yaşadıklarına dikkat çekti ve ekledi:


"Yalnızca bölgemizde değil, tüm ülkede ciddi bir kuraklık yaşanıyor. Özellikle fındık ve seracılıkta, kış döneminde havaların daha iyi gitmesi nedeniyle ürünler erken çiçek açtı. Samsun'un 17 ilçesinin 9'unda vatandaşlarımız geçimini fındık üretimiyle sağlıyor. 30 Mart günü yaşanan kar yağışı ve don olayı da çiftçimizi aşırı derecede mağdur etti. 600-650 metre gibi daha yüksek rakımlardaki fındık çiçekleri soğuktan tamamen zarar görürken, 600 metrenin altında olan yerlerde ise yüzde 30-50 arasında kayıp var."


Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlükleri uzmanları ve Ziraat Odaları'nın mühendislerinin bölgede çalışma yaptıklarını vurgulayan Tütüncü, "Çalışmaları tamamlamak üzereyiz" dedi ve şöyle anlattı:


"Çiftçimiz aşırı derecede mağdur. Hele hele fındıkla geçinen vatandaşlarımızın tamamı borçludur. Çiftçimiz borcunu, gelecek mahsule bağlamıştı. Ama yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle tamamen mağdur olmuşlardır. Bu konudaki gerekli çalışmalar devam ediyor. Biz çalışmalar neticesindeki raporlarımızı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Ziraat Odaları Birliği'ne bildirerek Ankara'da hükümet bazında bir çalışma yapacağız. En azından çiftçimizin borçlarının ertelenmesi ya da zararının belirli bir bölümünün karşılanması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz."


Tarladaki ürünün büyük bir kısmının zarar görmesi, dövizin artması ve mazot fiyatlarının yükselmesi nedeniyle çitcilerin zor durumda kaldığını belirten Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, "Pazarda ürün az olunca fiyatı da yüksek olacaktır. Bu da tüketiciyi zor durumda bırakacaktır. Bütün bu konularda raporlar hazırlıyoruz ve çalışmalarımız sürüyor. Hem üreticimizin hem de tüketicimizin mağdur olmaması için çözüm yolları arıyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.