“NASIL BİR EĞİTİM” İSTİYORUZ

“NASIL BİR EĞİTİM” İSTİYORUZ
Eğitim-İş Samsun Şubesi, Öğretmenevi'nde bir Sempozyum gerçekleştirdi.

Eğitim-İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, “Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz” konulu Sempozyumda, Eğitim Sistemi için “Yap boz tahtası” ifadesini kullandı.

YAP BOZ TAHTASI
Kara yaptığı açıklamada,“Öncelikle eğitimin her alanının yap-boz tahtasına dönüştürüldüğü, her gün bir değişiklikle karşı-karşıya kaldığımız eğitim sistemimizi tartışmak ve bu kaostan çıkış yolu aramak gibi tarihi bir sorumluluktan elbette Eğitim İş gibi bir öğretmen sendikası kaçamazdı. Köklerini TÖS'den TÖB-DER'den alan ve günümüzde bu geleneği sahip çıkan sendikamız eğitimi ortaçağ karanlığına çekme anlayışına karşı, her platformda laik eğitimden, çağdaş eğitimden, bilimsel eğitimden yana taraf olmuştur. Olmaya da devam edecektir.” dedi.
DERSLERİN TARTIŞILDIĞI ŞURA
Çağdaş, Laik ve bilimsel eğitimin tek savunucusu olduklarını söyleyen Kara,” Eğitim-İş, 19. Milli Eğitim Şurası komisyonlarında laik, bilimsel eğitimin ve Cumhuriyetin eğitim devriminin tek savunucusu olarak mücadele etmiştir. Ancak baştan sona çağdaş, laik, bilimsel eğitime ve pedagoji bilimine meydan okuma şeklinde gerçekleştirilen 19. Milli Eğitim Şûrası, eğitimin modernleşmesinden çok, sadece karma eğitimin ve zorunlu din derslerinin tartışıldığı bir şura olmuştur.”diye konuştu.
TEST SINAVLARI EZBERCİ YAPIYOR
Eğitimde uygulanan 4+4+4 sistemine değinen Kara,” Eğitimde 4+4+4 diye ifade ettiğimiz eğitim sistemini bile gölgede bırakacak kararların alındığı bu şûra sonrasında, eğitimi dini söylem ve kurallara göre şekillendirme uygulamalarının artarak devam edeceğini göstermiştir. Bugün okul öncesinden üniversitelere kadar test sınavlarına dayalı ezberci eleyici, elite edici sınavlar sistemi sonucunda gençlerimizin büyük bir çoğunluğu işsizler ordusuna katılmaktadır. Amaçsız bir eğitim sisteminden sağlıklı düşünebilen bireyler yetiştirmenin mümkün olmadığını söyleyen Kara,” Buradan yetkililere sesleniyorum, Böylesine amaçsız bir eğitim sisteminden sağlıklı, düşünebilen, üretebilen bireyler yetiştirmek olasımıdır. Dünyanın neresinde böyle bir eğitim sistemi var? Sizin çocuklarınız yok mu? Gençlerin ne halde olduklarına bir bakın. Okul-dershane-ev arasında bir umutla koşuşturuyorlar.” dedi.


SINAV SİSTEMİ BAŞARISIZ YAPIYOR
Sınav sistemini de eleştiren Kara,” Başarısızlığın en önemli nedenlerinden birisi sınav sisteminin kendisidir. Sınav sistemi ile eğitim sistemi birbirine uyumlu hale getirilmediği sürece başarı ya da başarısızlığı tartışmanın da anlamı yoktur. Bilimsel eğitim ve bilimsel çalışmaları ikinci plana iten, öğrencileri seçeneklerle baş başa bırakan bu ezberci eğitimden bir an önce geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimizi kurtarmak, bu ülkenin eğitim sistemini uygulayan ve de yönlendiren Milli Eğitim Bakanlığı'nın en önemli sorunlarından biridir.” Diyerek sözlerine devam etti.
“Bugün eğitim-öğretimde ne durumdayız? Öğrencilerimize nasıl eğitim veriyoruz? Üniversiteleri bitiren gençlerin durumları nedir? Öğretmenler ve akademik elamanlar, bilim adamları, eğitim çalışanları ne durumdalar? Sempozyumda bu sorunlara da yanıt aranacaktır. Kuşkusuz, eğitim sisteminin sorunlarına biran önce çözüm üretilmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler, eğitim sendikaları ve ilgili sivil toplum örgütlerinin de içinde bulunduğu geniş kapsamlı bir çalışma ivedilikle başlatılmalıdır.”
SONUÇLAR HAYIRLI OLSUN
Einstein'in sözlerini örnek veren Rüstem Kara,”Einstein'nin, 'Eğitim gerçeklerin öğretilmesi değil, düşünmek için aklın eğitilmesidir' sözünden hareketle, Eğitim-İş, çağdaş, laik ve bilimsel eğitimi savunmaya devam edecektir. Bugün Eğitim-İş Eğitim Akademisinin Ulusal Kurtuluş mücadelesinin ilk adımının atıldığı Samsun'da başlattığı bu Sempozyum sonuçları itibarı ile nasıl bir eğitim sistemi istediğimizin bir önsözü olacağına inanarak, katılımcıları ve siz değerli misafirlerimizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum. Eğitim-İş Samsun Şubemiz adına hoş geldiniz diyorum.”diyerek sözlerini tamamladı.



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.