NAKİL İÇİN 41 BİN 863 BAĞIŞÇI ADAYI

NAKİL İÇİN 41 BİN 863 BAĞIŞÇI ADAYI
T.C. Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı işbirliğinde yürütülen TÜRKÖK Kök Hücre Projesi ile oluşturulacak olan Ulusal Kemik İliği Bankası kök hücre nakli olmayı bekleyen hastalara umut oluyor. Kök hücre nakli için 41 bin 863 bağışçı adayı bulunuyor.

"HÜCRE NAKLİNE İLGİ BÜYÜK"

Kök hücre nakli yapmaya aday olan kişilerin sayısının gün geçtikçe arttığını ve toplumun buna ilgili olduğunu söyleyen, Türk Kızılayı Orta Karadeniz Kan Merkezi Bölge Müdürü Dr. Muhsin Yıldırım, "TÜRKÖK, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın, Hematopoetik kök hücre nakli tedavisi olması gereken hastalar için oluşturduğu Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi’nin adıdır. Bu merkez tarafından yürütülecek olan TÜRKÖK Projesi T.C. Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı işbirliğinde yürütülecektir. TÜRKÖK Projesi’nin amacı, Türkiye’de hematopoetik kök hücre nakli tedavisi olması gereken hastalar için bir Kemik İliği Bankası oluşturulması ve bu bankaya Türk Kızılayı tarafından gönüllü olarak kemik iliği veya periferik kök hücre bağışlamak isteyen bağışçı adaylarının bulunmasıdır. Çalışmalarımız aşamasında şuana kadar kök hücre nakli için toplamda 41 bin 863 bağışçı adayı bulunuyor. Türk Kızılayı bağışçı adaylarının bulunması görevini yerine getirirken bireysel bağış kampanyaları yapmaktansa, güvenilir ve gönüllülük bilincine sahip bağışçıları bulmayı hedeflemektedir." şeklinde konuştu.

"HASTALAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Ulusal Kemik İliği Bankasının önemine değinen Müdür Muhsin Yıldırım, "Kök hücre naklinin gerçekleşebilmesi için kişiler arası doku antijeni (HLA) uyumu aranmaktadır. Doku antijenleri özellikleri bakımından çok sayıda farklılıklardan oluştuğu için birçok kişinin taranmasına olanak sağlayan bir kemik iliği bankasına ihtiyaç vardır. Bu sebeple Ulusal Kemik İliği Bankası kök hücre tedavisi olmayı bekleyen hastalar için yüksek düzeyde önem arz eder." diye konuştu.

 

Alınan numunelerin işleyişini anlatan Türk Kızılayı Orta Karadeniz Kan Merkezi Bölge Müdürü Dr. Muhsin Yıldırım, "18-50 yaş aralığında sağlıklı olan her birey, Türk Kızılayı bünyesindeki Gönüllü Verici Merkezlerinden herhangi birine giderek bağışta bulunabilir. Bunun için bağışçıdan bir miktar kan numunesi alınır. Bu numuneler gerekli enfeksiyon testlerinden geçirilir ve uygun bulunan adayların HLA numuneleri, T.C. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Doku Tiplendirme Laboratuvarı’na gönderilir. Doku tiplendirmesi yapılan bağışçı Ulusal Kemik İliği Bankası’na kaydedilir. Bağışçı ve hasta arasında bir uyumun gerçekleştiği durumlarda da gerekli işlemler Türk Kızılayı ve T.C. Sağlık Bakanlığı’nın görevleri çerçevesinde yürütülmektedir." dedi. Onur EMİRZA
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.