Kurtulmuş: Cumhurbaşkanı da TÜSİAD’ı tanımaz

Kurtulmuş: Cumhurbaşkanı da TÜSİAD’ı tanımaz
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer'in, “Cumhurbaşkanı bizim muhatabımız değil.” sözünü 'anlamsız' ve 'absürt' olarak niteledi.

TÜSİAD'ın çıkarlarını korumayan bir açıklama olduğunu savunan Kurtulmuş, “Eğer TÜSİAD 'cumhurbaşkanını tanımıyoruz' anlamında söylüyorsa kusura bakmasın cumhurbaşkanı da TÜSİAD'ı tanımaz.” dedi.

Vefa İlim ve Kültür Derneği'nin Topkapı 1453 Sosyal Tesisleri'nde kahvaltılı program düzenledi. Programa; Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Bilal Erdoğan katıldı. Programda gazetecilerin sorularını cevaplayan Kurtulmuş, TÜSİAD Başkanı haluk Dinçer'in açıklamalarını değerlendirdi. Kurtulmuş, açıklamayı 'anlamsız', 'absürt' ve 'TÜSİAD'ın çıkarlarına hizmet etmeyen bir açıklama' olarak niteledi.

Dinçer'in açıklamasında garip bir çelişki olduğunu savunan Kurtulmuş, “Türkiye'de halkın oyuyla seçilmiş bir cumhurbaşkanı var. Türkiye'nin bütün kurumlarından birinci derece sorumlu olan sayın cumhurbaşkanımızdır. Hele de cumhurbaşkanımızın halkın büyük bir çoğulculuğunun oyunu almış ve seçilmiş olması halk nezdindeki gücünü biraz daha arttırmaktadır. İş çevresinde belli bir kesimi temsil eden iş adamları derneğimizdir. Onlar da seçimle iş başına gelmiştir. Yani iş adamları camiası Türkiye genel yönetimleri içinde olan bir mekanizma değil ki.” diye konuştu.

Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “TÜSİAD Başkanı'ndan beklenen birinci derece bu ülkenin yönetiminden sorumlu olan cumhurbaşkanımıza TÜSİAD'ın çalışmalarını arz etmesidir. Dolayısıyla burada hem aklın gereği hem Türkiye'deki anayasal sistemin gereği bütün sivil toplum kuruluşları bu anlamda cumhurbaşkanımız yakın çalışma içerisinde. Kendi çalışmalarını güçlendirmek için cumhurbaşkanımızı da görmek istedi. 'Cumhurbaşkanı bizim muhatabımız değildir' sözünün anlayamadık. Hiçbir maksada hizmet etmeyen, TÜSİAD'ın çıkarlarını korumayan ve Türkiye'deki demokratik sistemin işleyişine katkı sunmayan, anlamsız hatta absürt bir cümledir.” şeklinde konuştu.

Burada tartışma konusunun Cumhurbaşkanı Erdoğan olamayacağını söyleyen Kurtulmuş, “ Eğer TÜSİAD 'cumhurbaşkanını tanımıyoruz' anlamında söylüyorsa kusura bakmasın cumhurbaşkanı da TÜSİAD'ı tanımaz. Burada tartışma konusu cumhurbaşkanı olmaz, TÜSİAD olur. Ben Haluk Bey'in bunu kastetmediğini düşünüyorum. Yanlış anlaşılmaya vesile olan bir açıklama olduğunu düşünüyorum. En kısa zamanda bunu açıklaması gerekir diye düşünüyorum. Kendisi de seçildikten sonra cumhurbaşkanımızla yapmış olduğu ziyarette önümüzdeki dönemlerde TÜSİAD'ın çalışmaları içeresinde cumhurbaşkanımızı görmek istediğini ifade etmişti. Talihsiz, anlamsız bir söz oldu. Hangi amaçla söylendiğini bilmiyorum ama hangi amaçla söylenmiş olursa olsun hiçbir amaca hizmet etmeyen son derece anlamsız bir cümle.” ifadelerini kulandı.

'CUMHURBAŞKANI, İSTEDİĞİ ZAMAN BAKANLAR KURULUNU TOPLAR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 19 Ocak'ta Bakanlar Kuruluna başkanlık edecek olmasını da değerlendiren Kurtulmuş, “Bu anayasal düzende anayasanın cumhurbaşkanına vermiş olduğu yetki var. İstediği zaman Bakanlar Kurulunu toplar, çağırabilir. Bu cumhurbaşkanımıza anayasanın vermiş olduğu yetkidir. Son derece normal bir yetki. Cumhurbaşkanımız bu yetkiyi kullanacak. Ne sıklıkla kullanır? Hangisini tercih eder? Kendisi mi gelir? Çağırmayı mı tercih eder? bunları bilmiyoruz. Tamamen cumhurbaşkanımızın yetkisi dahilinde olan bir şeydir. Son derece normal bir mekanizmadır.” dedi.

Bakanlar Kurulu toplanma tarihinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun yaptığı görüşmede karar verildiğini dile getiren Kurtulmuş, “Bu ilk toplantı Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Saray'ında yapılacaktır. Normal bir süreçtir. Demokratik bir süreçtir. Bizim gibi ülkede maalesef eleştirecek bir şey bulamayan muhalif çevreler, gayet normal ve anayasal düzenle olan bir sistem üzerinden tartışma oluşturmaya çalışıyorlar. Buradan bir tartışma çıkmaz.” şeklinde konuştu. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.