KRONİK YORGUNLUK SENDROMU OLABİLİR

KRONİK YORGUNLUK SENDROMU OLABİLİR
VM Medical Park Samsun Hastanesi İç Hastalıkları (Dâhiliye) Kliniği’nden Uzm. Dr. Mustafa Doğan, kronik yorgunluk sendromu hakkında açıklamalarda bulundu.

Kronik yorgunluk sendromu hastalığı ile ilgili uyarılarda bulunan VM Medical Park Samsun Hastanesi İç Hastalıkları (Dâhiliye) Kliniği’nden Uzm. Dr. Mustafa Doğan, “Kronik yorgunluk sendromu sebebi net olarak hala bilinemeyen, genelde dinlenmekle geçmeyen 6 aydan uzun süren yaygın kas eklem ağrısı, isteksizlik, bazen iştahsızlık bazen aşırı yeme, baş ağrısı, kilo kaybı ya da kilo alma gibi genel şikâyetlere yol açan kronik hastalıktır” dedi. Kronik yorgunluk sendromunun sebebinin hala net olarak bilenemediğinin altını çizen Uzm. Dr. Mustafa Doğan, “Genelde dinlenmekle geçmeyen 6 aydan uzun süren yaygın kas eklem ağrısı, isteksizlik, bazen iştahsızlık bazen aşırı yeme, baş ağrısı, kilo kaybı ya da kilo alma gibi genel şikâyetlere yol açan kronik hastalıktır” diye konuştu.

yorgun-3.jpg

Uzm. Dr. Mustafa Doğan, kronik yorgunluk sendromu belirtilerini şöyle sıraladı:
· Sürekli bitkinlik ve uyku hali, yorgunluk hissi
· Bariz bir romatizmal hastalığa bağlı olmayan kas ve eklem ağrıları ve bu ağrıların insanın günlük aktivitelerini kısıtlayacak kadar şiddetli olması
· Boğaz ağrısı, karın ağrısı, enerji kaybı, mide bulantısı bazen kusma
· Sese, gürültüye, ışığa, çevresel faktörlere karşı aşırı duyarlılık
· Unutkanlık ve bilişsel performansta düşüş ve eşlik eden konsantrasyon eksikliği
· Uyku düzeninde ve kalitesinde bozukluklar, fazla uyuma, uykuya dalamama, gündüz de uyuklama hali
· Bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesi sık hastalık hali
· Bağırsak düzeninde bozukluk ishal ya da kabızlık
· İş yaşamına ve sosyal hayata karşı olumsuz tutumlar, başarıda azalma
· Sürekli huzursuzluk,
· Depresyon veya sersemlik hissi yaşamak.

yorgun-2.jpg

HAREKETSİZLİK SONUCU OLUŞAN YORGUNLUĞA DİKKAT EDİLMELİ
Kronik yorgunluk sendromunda teşhis koyma sürecine değinen Uzm. Dr. Doğan, “Kronik yorgunluk sendromu tanısını koyduracak özel bir test yoktur. Yorgunluk sebebi olabilecek diğer klinik durumlar dışlandıktan sonra tanı konulur. Kronik yorgunluk sendromu tanısı koymak için tıbbi hikâye, fizik muayene, ruhsal durumun ve laboratuvar bulgularının değerlendirilmesi gerekir. Klinik olarak değerlendirilmiş, tanımlanamayan devamlı veya tekrarlayan yorgunluğun yeni veya bilinen bir zamanda başlaması yani yaşam boyunca olmaması, devam eden bir hareketlilik sonucu olmaması, esas olarak dinlenmekle hafiflememesi ve mevcut iş, eğitim, sosyal ve özel yaşam aktivitelerinde belirgin azalmaya yol açması kronik yorgunluk sendromunu akla getirir” şeklinde konuştu.

İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.