KIŞ ÇAYLARINA DİKKAT!

KIŞ ÇAYLARINA DİKKAT!
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu (SHMYO) Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, içerisinde bulunduğumuz kış aylarında sıklıkla tüketilen kış çaylarının tüketimi ve saklanmasında dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Tıbbi bitkilerin şifalarından faydalanmak için raf ömürlerine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, bunun bütün bitkiler için geçerli olduğunu, aksi halde yararlı olan etken maddelerinde önemli kayıplar olabileceğini belirtiyor. Ihlamur bitkisi başta olmak üzere bir önceki yıla ait olanlarda faydalı etken maddelerin epey azalabileceğine ifade eden uzmanlar, yeni hasat edilen bitkilerin tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini ifade ediyor. Piyasada kış çayı olarak sunulan çok sayıda karışımın olduğunu ancak içindeki bitkilerin etikette belirtilenden farklı olabildiğine vurgu yapan Dr. Tuğba Kaman, kimi bitkilerin ise ilaçların etkisini değiştirebildiği uyarasında bulunuyor ve bitki çayları tüketiminde kişileri dikkatli olmaya davet ediyor. 

Bağışıklığı güçlendiren pek çok bitki bulıunuyor
Soğuk algınlığı ve grip gibi durumlarından korunmak için bağışıklık sisteminin desteklenmesinin ilk akla gelen önlem olduğunu kaydeden Dr. Tuğba Kaman, “Kış hastalıkları için bağışıklığı güçlendiren, soğuk algınlığını tedavi etmeye yardımcı, vücudu toksinlerden arındıran, sindirimi kolaylaştıran, rahatlatıcı veya yatıştırıcı pek çok bitki doğada mevcuttur.” dedi. Dr. Tuğba Kaman, ekinezya, ebegümeci, meyan bitkisi, papatya, ıhlamur, adaçayı gibi pekçok bitkiden yararlanılabileceğini söyledi.

ay.jpg

Raf ömürlerine dikkat edilmeli
Tıbbi bitkilerin şifalarından faydalanmak için raf ömürlerine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Kaman, “Bu bütün bitkiler için geçerlidir. Aksi halde yararlı olan etken maddelerinde (fitokimyasal) önemli kayıplar olabilmektedir. Ihlamur bitkisinin de bir önceki yıla ait olanlarda faydalı etken maddeler epey azalacağı için temin ederken yeni hasat edilen yani o yılın bitkisi olmasına özen göstermeliyiz. Ayrıca rutubet, ışık ve sıcaklık bitkilerimizin bozulmasına sebep olduğu için bitkileri serin, kuru ve karanlık bir yerde ağzı sıkıca kapanmış bir kapta saklanmalıdır.” uyarısında bulundu. 

Açıkta satılan bitkiler satın alınmamalı!
Dikkat   edilmesi gereken en önemli konulardan birinin de bitkileri güvenilir yerden temin etmek olduğunu vurgulayan Dr. Tuğba Kaman, “Piyasada kış çayı olarak sunulan çok sayıda karışım çay mevcut ancak içinde yer alan bitkiler etiketinden belirtilen bitkilerden farklı olabilmektedir. Örneğin papatya olarak belirtilen bitki genelde tıbbi papatya değildir. Tür karışıklığına bağlı olarak bazıları zehirlenmelere sebep olabilmektedir. Açıkta satılan, nasıl toplandığını, nasıl kurutulup muhafaza edildiğini bilmediğimiz bitkileri almamalıyız.  Karışım olarak hazırlanmış çaylar içinde hangi bitkiden ne oranda bulunduğu çoğunlukla belirtilmemektedir. İçeriğinde kullanılan bitkilerin neler olduğu ve hangi oranlarda hazırlandığını bilmediğimiz karışım çaylarını da almamalıyız.” diye konuştu.

İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.