JAPONLAR TÜRK TAVUĞU YİYOR!

JAPONLAR TÜRK TAVUĞU YİYOR!
Ülkemiz kanatlı hayvan sektöründe dünya ülkeleri ile yarışır hale geldi. AB standartlarında, modern tesislerde üretilen tavuklarımız Orta Doğu, Uzak Doğu ve Kafkasları içine alan geniş bir coğrafyaya ihraç edilirken, bu pazara Japonya’da eklendi. 

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Ekrem Pakdemirli’ nin Tokyo’da açılışını yaptığı Helal Market içerisinde Türkiye menşeili tavuklarımızın olması ülkemize de önemli döviz girdisi sağlamaya başladı. Samsun Ticaret Borsası ve aynı zamanda da Köy-Tür Yönetim Kurulu Başkanı olan Sinan Çakır, sektörün 2025 yılı ihracat hedefinin 2,6 milyar dolar olduğunu söyledi. 

foto-05-bakan.jpg

Dünya’da kanatlı eti ve ürünleri üretiminde başı çeken ülkeler sırasıyla yaklaşık 18 milyon ton ile Amerika, 13 milyon ton ile Çin ve 12 milyon ton ile Brezilya’ dır. Milyar dolarlık bir pazara hakim olan bu ülkelerin peşlerinden de Türkiye geliyor. Ülkemizde tavukçuluk, 1970'li yıllardan başlayarak hayvancılık sektörü içinde sürekli bir gelişim sağlayan, önemli bir yetiştiricilik faaliyeti oldu.  1980’lerde sektörde yapısal değişime gidilerek entegre tesisler kurulmaya başlandı. 1990’lı yıllarda sektöre yapılan yatırımlar sonucu modern üretim tesislerinin sayısı ve üretim kapasitesi hızla arttı, yüksek standartta üretim yaygınlaştı. Ülkemiz, mevcut durumda kanatlı eti ve ürünleri üretiminde teknolojik seviye olarak hızla AB standartlarına ulaştı, hatta üzerine çıktı. Ülkemiz tarafından 2002 yılında gerçekleştirilen kanatlı eti ve ürünleri ihracatı 12 milyon dolar iken, 2014 yılında ihracatımız 668 milyon dolar seviyesine yükselmesi sektörün nasıl bir hızla büyüdüğünün açık göstergesi oldu. Köy-Tür ve aynı zamanda da Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı olan Sinan Çakır, “Bugün üretim kalitemizin tescillenmiş olmasından dolayı artık iki yıldır Japonya’ya da tavuk ihraç ediyoruz. Geçen hafta G 20 Tarım Bakanları Zirve Toplantılarına katılmak üzere Japonya’ ya giden Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Ekrem Pakdemirli, Tokyo Büyükelçimiz Hasan Murat Mercan ile birlikte Tokyo Camii’ni ziyaret ederek Cami tesisleri içinde yer alan Helal Marketin açılışını yaptı. Bakanımız market de alışveriş de yapmış. Ziyaret esnasında raflarda yerini alan Türkiye menşeili tavuklarımız dikkatli gözlerden kaçmamıştır” dedi.

foto-06-sinan-cakir.jpg

KANATLI HAYVAN ETİ SEKTÖRÜ ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR
Çakır, dünya pazarındaki artan talepten dolayı kanatlı hayvan üretimimizin geçen yıl bir önceki yıla göre artış göstererek 2, 15 Milyon tona ulaştığını, pazar payımızın da gelişmesiyle 2019 sonunda bu rakamların çok üzerine çıkılacağının tahmin edildiğini ifade etti. “Bugün dünyanın bir ucuna tavuk ihraç edebiliyorsak, bu gurur hepimizindir” diyen Köy-Tür Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Çakır, ülkemizden Orta Doğu, Uzak Doğu ve Kafkasları içine alan geniş bir pazardaki yaklaşık 58 ülkeye kanatlı eti ve ürünlerinin ihraç edildiğini ifade eden Köy-Tür Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Çakır, beyaz et üretiminde dünyada 7’nci ülke konumunda olduğumuzu hatırlatıp, küresel oyuncu olma potansiyeline sahip olan sektörün 2025 yılı ihracat hedefinin ise 2,6 milyar dolar olduğunu vurguladı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.