HEDEF TIP FAKÜLTESİNİ DAHA YUKARILARA TAŞIMAK

HEDEF TIP FAKÜLTESİNİ DAHA YUKARILARA TAŞIMAK
Donanımlı öğrenciler yetiştirerek Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayan, dünyadaki gelişmeleri dikkate alarak uluslararası rekabette ülkemizi güçlendiren bir eğitim programı oluşturmak amacıyla tüm birimlerde eğitim revizyonu başlatan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) yönetimi, revizyon çalışmalarında Tıp Fakültesinin geldiği aşamayı değerlendirdi.

Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın başkanlığında düzenlenen toplantıya; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Batuk, Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Çokluk, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Gamze Alaylı, Prof. Dr. Ahmet Tevfik Sünter, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Fatih Özkan ile Tıp Fakültesi öğretim üyeleri katıldı. Üniversitenin genelinde yürürlüğe koydukları eğitimde revizyon çalışmaları hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal bu sürece dair şunları söyledi: “Buradaki temel felsefemiz; araştırma geliştirme (AR-GE) ile eğitimde kullanılacak bilginin bir döngünün içerisinde buluşturulması. Yani AR-GE ile eğitimi desteklemek ve bu eğitim ışığında yetişen genç neslin AR-GE ile bu döngüyü güçlendirerek sürdürmesini istiyoruz. Bütün bunlar için Üniversitede bir felsefe değişikliğine gitmek gerekiyordu. Bu minvalde AR-GE’de ciddi anlamda yol aldık ve kurumsal bir yapı değişikliğine gittik. Üniversitede AR-GE babında bir önceki yıla göre yüzde 50 civarında bir sıçrama gerçekleşti. Amacımız AR-GE’yi bir kültüre dönüştürerek lisans düzeyine indirilmesiydi. Ön görülen yapılanmayı kısa sürede gerçekleştirmek için de Proje Destek Ofisi’ni kurduk. Bu yolda da ciddi bir aşama kat ettik. Zira lisans düzeyinde bin 500’e ulaşan proje rakamına ulaştık. Düşündüğümüz bin civarındaydı, buna karşılık bu sayı bin 500’e ulaştı. Ayrıca önümüzde TEKNOFEST var ve bu organizasyonu dikkate almak suretiyle OMÜ olarak sosyal hizmet sorumluluğuna yönelik ‘Eğitici Eğitimi’ adı altında öğrencilere proje yazma eğitimi verdik. Gösterilen ilgi Üniversite olarak gelecek konusunda daha ümitli olmamızı sağlayan bir gelişme oldu.”

manset-2-018.JPG

“Öncelikli alan şeklinde tanımladığımız proje alanları, disiplinler arası çalışmaları kapsıyor”
İlgi uyandırmak ve ilgilileri bir çatı altında buluşturmak maksadıyla ‘Öncelikli Alan’ adı altında da yapılanma hedeflediklerine dikkat çeken Rektör Ünal, devamında “Tanımlamamızı ‘Öncelikli Alan’ şeklinde yaparak proje alanlarını belirledik. Yapılanma, kenevir başta olmak üzere lifli bitkiler üzerine öncelikli alan ilan ettiğimiz disiplinler arası çalışmaları kapsıyor. Amacımız; bir kişinin tek başına bir projeyi hazırlayıp yürütmesi değil aynı anda birden çok disiplinden bireyin buluşarak ortak çalışma kültürü oluşturmasına destek vermek. Bu süreçte 2022’nin Ocak ayı içinde hayvansal ürünlerle ilgili bir ön çağrımız olacak. Arkasından da sağlık bilimleriyle alakalı bir ön proje alma düşüncemiz var. Bu çerçevede örneğin, Mühendislik Fakültesi ile Tıp Fakültesinin bir araya gelmesi gerekiyor. Çalışma barışının güçlendiği, birbirimizin eksiğini tamamladığımız bir atmosfer oluşmalı ki önümüzde süreçte daha hızlı ve daha güçlü yürüyelim.” dedi.

“Önemli olan; OMÜ Tıp Fakültesinin, emsalleri arasındaki pozisyonu”
Revizyon çalışmalarının eğitim-öğretim boyutuna değinen Prof. Dr. Ünal, OMÜ mezunlarının, istihdam alanlarının beklentilerini karşılayabilmesi gerektiğini vurgulayarak “Ne kadar aranan bir mezun verebiliyorsak bu durum, OMÜ’nün direkt marka değeriyle ilgili bir sonucu gözler önüne sermektedir. OMÜ, marka değeri olan bir kurum ama bu değerin güçlendirilmesi gerekiyor. En güçlü olduğumuz alanlardan biri de Tıp ve sizlerin görüşü bizler için çok değerli. Zira Tıp Fakültesi hem dışarıya bakan yüzümüz hem de akademik kadro açısından en güçlü olduğumuz fakültelerden biri. Ama burada önemli olan; OMÜ Tıp Fakültesinin, emsalleri arasındaki pozisyonu. Önümüzde rakamsal gerçeklikler var ve bu verilere bakıp ne yapmamız gerektiğini kararlaştırmalıyız.” değerlendirmesinde bulundu.

manset-001.JPG

“Kendimize bir hedef koymalıyız ve bu doğrultuda çalışmalıyız”
Gelen öğrencilerin tercih sıralamasındaki oranın ve mezun yeterliliklerinin eğitim kalitesini değiştireceğine dikkat çeken Rektör Ünal, “Fakülteyi kazanan öğrencilerin ne kadarı ilk üç tercihte OMÜ’yü yazdı. Ve mezunlarımızın bizler için geriye dönük nasıl değerlendirmelerde bulunuyor. Bu alanlar eğitim kalitesini artırmada önemli noktalar. Ayrıca Fakülte coğrafi konum açısından önemli bir yerde duruyor ama bu kentin ya da bölgenin çekim gücüyle öğrenci alabiliyor mu? Bütün bu göstergelerin dikkate alınması gerekiyor. OMÜ Tıp Fakültesinin başarı sıralaması nerede dediğimizde ise bu kadro ile Türkiye’deki sıralaması ilk 10’da yer almalı bunun içinde kendimize bir hedef koymalıyız ve bu doğrultuda çalışmalıyız.” ifadelerini kullandı. Tıp Fakültesinin genel durumu, yeterlilikleri ve ders programı içeriklerinin değerlendirildiği toplantı; katılımcıların öneri, talep ve fikirlerini sunmasıyla son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.