HAVACILIKTA SERA GAZI EMİSYONLARINI RAPORLAYACAK KURULUŞU TÜRKAK AKREDİTE EDECEK

HAVACILIKTA SERA GAZI EMİSYONLARINI RAPORLAYACAK KURULUŞU TÜRKAK AKREDİTE EDECEK
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ulusal ve uluslararası havacılık faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının izlenmesine yönelik esasları belirledi.

SHGM tarafından Havacılık Faaliyetlerinden Kaynaklanan Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Kapsamında Doğrulayıcıların Yetkilendirilmesi Talimatı yayımlandı.

Buna göre, SHGM, ulusal ve uluslararası havacılık faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının izlenmesi, raporlanması, doğrulanmasına yönelik iş ve işlemler ile doğrulayıcı kuruluşların yetkilendirilmesi ve doğrulama ekibinde yer alacak kişilerin yetkinlik kriterlerinin belirlenmesine dair esasları düzenledi.

Ulusal uçuşlar için doğrulama işlemi yapacak doğrulayıcı kuruluş, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından ulusal uçuşlara yönelik sera gazı doğrulaması için akredite edilecek.

Havacılık Faaliyetlerinden Kaynaklanan Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik kapsamında uluslararası uçuşlar için doğrulama işlemi yapacak doğrulayıcı kuruluş ise TÜRKAK tarafından veya Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF) ile sera gazı emisyonlarının doğrulanması alanında karşılıklı tanıma anlaşması imzalanan ulusal akreditasyon kuruluşu tarafından uluslararası havacılığa yönelik Karbon Denkleştirme ve Azaltma Şeması (CORSIA) kapsamında akredite edilecek.

Doğrulayıcı kuruluş, TÜRKAK tarafından CORSIA kapsamında akredite edilmesi durumunda, ulusal ve uluslararası uçuşlardan kaynaklanan emisyonların doğrulama işlemlerini yapmaya hak kazanacak.

TÜRKAK tarafından yalnızca ulusal uçuşlardan kaynaklanan emisyonları doğrulamak için akredite edilen doğrulayıcı kuruluşa ait doğrulama ekibinde çalışacak kişiler, belirtilen yetkinlik kriterlerini sağlayacak.

TÜRKAK tarafından yalnızca ulusal uçuşlardan kaynaklanan emisyonları doğrulamak için akredite edilen doğrulayıcı kuruluşların uluslararası uçuşlardan kaynaklı emisyonların doğrulama işlemlerini gerçekleştirmelerine izin verilmeyecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.