Halen yastık altında 5 bin ton altın var

Halen yastık altında 5 bin ton altın var
Vatandaşın vazgeçilmez birikim aracı altın, son günlerdeki artışı ile dikkat çekiyor.

Kimileri yükselişi fırsat olarak görüp yastık altındaki altınları bozdururken çoğunluk ise 'belki daha fazla artar' düşüncesiyle altınlarını saklamayı tercih ediyor.

Altın Madencileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Akdur, Türkiye'de yastık altında 209 milyar dolar değerinde yaklaşık 5 bin ton altın olduğunu açıkladı. Türkiye'de senede ortalama 700 bin düğün, 300 bin sünnet, 500 bin nişan düğünü yapıldığına dikkat çeken Akdur, yastık altı birikimin neden tercih edildiğini anlattı. Ümit Akdur, "Birikimlerini altın alarak değerlendirmeyi tercih eden sade vatandaşlarımız birikimini enflasyondan koruduğu gibi çok önemli oranda getiri sağlamıştır. Altın fiyatlarının hızlı artışı karşısında bazıları bozdurmayı tercih ederken bazıları da altındaki fiyat artışının devam edeceğini düşünerek altın bozdurma yerine altın almayı tercih etmektedir." dedi. Dünyadaki yıllık altın tüketiminin yaklaşık 4 bin 254 ton, yıllık altın üretiminin ise yaklaşık 3 bin 022 ton olduğunu belirten Dernek Başkanı Akdur, aradaki farkın bankalardaki stoklardan ve hurda altın satışlarından karşılandığını söyledi.

TÜRKİYE'NİN YILLIK ALTIN İTHALATI

Son 20 yılda Türkiye’nin altın ithalatının 3 bin 125 ton olarak gerçekleştiğini kaydeden Akdur, "Türkiye’nin altın ithalatına harcadığı para yıllık ortalama 8 milyar dolardır. 20 yılda ithal edilen 3125 ton altın olduğuna göre, Türkiye'nin yıllık altın ithalatının ortalama 156 ton olduğu görülmektedir. 2000 yılında sıfır olan altın üretimi 2013 yılında yıllık 33,5 tona çıkmıştır. 2001-2014 yılları arasında toplam 200 ton altın üretimi gerçekleştirilmiştir. Halihazırda altın talebinin yüzde 20 si üretimle, yüzde 80’i ise ithalatla karşılanmaktadır." bilgisini verdi.

'YASTIK ALTINDA TAHMİNİ 5000 TON ALTIN VAR'

Türkiye'de yastık altında yaklaşık 5 bin ton altın olduğunun tahmin edildiğine dikkat çeken Akdur, şöyle devam etti: "Birikimlerini altın alarak değerlendirmeyi tercih eden sade vatandaşlarımız birikimini enflasyondan koruduğu gibi çok önemli oranda getiri sağlamıştır. Altın fiyatlarının hızlı artışı karşısında bazıları bozdurmayı tercih ederken bazıları da altındaki fiyat artışının devam edeceğini düşünerek altın bozdurma yerine altın almayı tercih etmektedir."

'BİLGİSAYAR VE CEP TELEFONUNDA DA ALTIN KULLANILIYOR'

Altının cep telefonu yapımından bilgisayar üretimine, tıptan kuyumculuğa kadar birçok alanda kullanıldığına işaret eden Dernek Başkanı Ümit Akdur, şunları kaydetti: "Her bir mobil telefonun yapımında yaklaşık bir dolarlık, her bir bilgisayarda ise yaklaşık 3 dolarlık altın kullanılmaktadır. Altının yaygın olarak kullanıldığı yerler başta kuyumculuk olmak üzere, altın kaplama, süslemede, elektrik, elektronikte, uzay sanayinde, dişçilikte, tıpta, katalizör yapımında, para ve madalya yapımında, dekoratif amaçlı kullanımda, tekstil sektöründeki altın tel ve iplik ve pek çok değişik alanlarda kullanılmaktadır."

ALTIN FİYATININ ARTMA SEBEBİ

Aktur, altın fiyatlarının artma sebeplerini ise şöyle sıraladı: "Paraya olan güvensizlik arttığı zamanlarda altın fiyatları otomatikman artış gösterir. Altın kriz ortamlarında, savaşta ve ekonomilerde belirsizlik yaşandığında artar. Böyle durumlarda halk kağıt paradan kaçar ve altına sığınır. Bir ülkede fazla kağıt para basılırsa altın fiyatları yine artış gösterir. Kağıt paraya güvensizliğin olduğu durumlarda halk altına yönelir."

DÜĞÜNLERİN VAZGEÇİLMEZİ

Türkiye'de yılda yaklaşık 700 bin düğün, 300 bin sünnet, 500 bin nişan töreni yapıldığını vurgulayan Akdur, altının önemiyle ilgili şunları söyledi: "Ayrıca kadınlarımızın altın günleri ülkemizin sosyal ve kültürel yapısının bir parçasıdır. Bir başka ifade ile vatandaşımız birikimini altın alarak değerlendirmektedir. Bu sayede hem enflasyondan korunmakta hem de birikimlerini en iyi şekilde değerlendirme aracı olarak altını tercih etmektedir. Geleneğinde altına bu kadar bağlılık olan bir ülkede altın madenciliğine karşı hareketler aslında dış kaynaklıdır çünkü Türkiye'nin altın ithalatı için her sene dışarıya ödediği yaklaşık 8 milyar dolarlık ticaretin kesilmesini istemeyenler olacaktır. Geleneksel yapı gereği Türkiye’deki takı sektöründe yaklaşık 250 bin kişi çalışmaktadır. 1985 öncesinde devlet eliyle yürütülen altın ithalatı Turgut Özal’ın girişimleriyle özelleştirilmesinden sonra canlanmıştır. 1985 öncesi Türkiye 30 bin çalışanıyla sadece 1 -2 ton olan altın takı ihraç edebilirken günümüzde altın takı ve kuyumculuk sektörü ülkemize yılda yaklaşık 2 milyar dolar net döviz girdisi kazandıran dev bir sektör haline dönüşmüştür. Türk kuyumculuk sektörü ayrıca 250 bin çalışanıyla altını işleyerek, altında katma değeri yüksek ürünler yaratıp ihraç ederek ülkeye önemli ölçüde döviz kazandırmaktadır." CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.