Gurbette eğitime 1.5 milyar dolar

Gurbette eğitime 1.5 milyar dolar
Her yıl eğitim için ülkesinden ayrılan 4.3 milyon gencin 100 bini Türk. Daha çok İngiltere ve ABD'ye giden Türkler için yıllık 1.5 milyar dolar harcanıyor

Ülkelerin gelişmişlik düzeyini ortaya koyan göstergelerden biri de gençlerinin uluslararası eğitime katılım oranı.
OECD'nin 2011 rakamlarına göre her yıl 4.3 milyon genç, eğitim için başka bir ülkeye gidiyor. Tahminler, 1990'larda 1.3 milyon olan bu rakamın 2025'te 8 milyona ulaşacağı yönünde.
Eğitim için tercih edilen ülke gruplarında da değişim söz konusu. 10 yıl öncesinde az gelişmiş ülkelerden gelişmiş ülkelere doğru bir hareket varken, günümüzde bu trend değişti. Artık eğitim için tercih edilen ülkeler sıralamasına Çin, Rusya, Güney Kore ve Japonya gibi ülkeler de girdi.

İLGİ ARTIYOR
Türkiye, yurtdışına en çok öğrenci gönderen 15 ülkeden biri. Her yıl yurtdışına 10 bine yakın Türk öğrencinin gitmesine aracılık eden IEFT Fuarları'nın Genel Müdürü Deniz Akar, Türkiye'de aileler ve gençlerin yüksek öğrenimde yurtdışı seçeneklere ilgisinin giderek arttığını belirtti.
5 Kasım'da başlayacak olan "IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları"na rekor sayıda ziyaretçi beklediklerini söyleyen Akar, Türkiye'den her yıl 100 bin civarında öğrencinin eğitim amaçlı yurtdışına çıktığını açıkladı. Bu öğrenciler için harcanan para ise 1.5 milyar dolar civarında.
Daha çok lisans ve yüksek lisans için yurtdışına gidildiğini belirten Akar şöyle konuştu: "Türk öğrenciler Amerika, İngiltere, Almanya'nın yanı sıra İsveç, Hollanda, Çin, Malezya, Macaristan, Rusya ve Polonya gibi ülkelere de ilgi gösteriyor.
Bunda bu ülkelerin eğitim ücretlerinin ekonomik olması etken. Ancak hâlâ Amerika'ya yılda 12 bin lisans öğrencisi gidiyor."

KİŞİ BAŞI YILLIK MASRAF 20 BİN $
Yurt dışında öğrenim gören bir öğrencinin üniversiteye ödediği tutar, ortalama 10 bin dolar. Toplam yıllık masrafları ise 20 bin dolara ulaşabiliyor. Akar'ın verdiği bilgilere göre üniversite için 30 bin öğrenci olduğu göz önüne alındığında, yurtdışında üniversite eğitimi için yaklaşık 600 milyon dolarlık harcama yapılıyor. Kalan 70 bin öğrencinin de yıllık ortalama harcaması 10 bin doların üzerinde. SABAH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.