‘GÜÇLÜ BİR SAMSUN GÜÇLÜ TÜRKİYE'NİN PAYDASI OLACAKTIR'

‘GÜÇLÜ BİR SAMSUN GÜÇLÜ TÜRKİYE'NİN PAYDASI OLACAKTIR'
Samsun Valisi Osman Kaymak, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati ile birlikte, Şehit Ömer Halis Demir Salonu'nda iş dünyası ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile bir araya geldi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, “Samsun Karadeniz'in en büyük şehri. Karadeniz'in Anadolu'ya açılan kapısı. Samsun'un en önemli potansiyellerinden birisi tarım. İkinci olarak sanayi. Üçüncüsü ise turizm potansiyeli. Samsun son dönemde turizmden de büyük pay almaktadır. İnşallah devletimizin desteği ve yerel yönetimlerinde katkısıyla Samsun hak ettiği gelişmişlik seviyesine kavuşacaktır. Bu anlamda toplantımızın Samsun ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Osman Kaymak ise yaptığı konuşmasında, “Sayın Bakanım sizleri Samsunumuz hakkında bilgilendirmek istiyorum. Sizleri ülkemizin güzide şehirlerinden olan kurtuluş mücadelesinin ateşlendiği, gelecek için büyük ümitler vaat eden ülkemizin Karadeniz’e, Doğu Avrupa’ya, Rusya’ya, Kafkaslara ve Orta Asya ülkelerine açılan kuzey kapısı konumundaki Samsun şehrinde ağırlamaktan büyük şeref duyuyorum. Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.

Samsun sadece haritayı elinizi alıp baktığınızda bile görebileceğiniz üzere sahip olduğu deniz, kara, hava ve demiryolu ulaşım imkânları ticari, ekonomik ve sosyal açıdan büyük bir potansiyele haizdir. Yıllardan bu yana devam eden yatırımların meydana getirdiği bu kıymetli birikim ve gelişme kapasitesi Samsun’u bölgesel ve bölge üstü ölçekte önemli bir merkez haline getirmektedir.” dedi.

 Samsun'un ulaşım sorunlarını çözmüş, çevre projelerini tamamlamış, yeşil alanları, çocuk oyun alanları, sağlık ve spor tesisleri, eğitim yatırımları, sosyal sorumluluk projeleri ile dünya standartlarını yakalamış, sosyal hayatını geliştirmiş, başka şehir ve ülkelerdeki insanların gelip görmek, gezmek isteyeceği donatılara sahip, altyapısını hızla tamamlayan modern bir yaşam alanı sunmasıyla yaşanacak bir şehir olduğunu söyleyen Osman Kaymak, “Bu güzel şehir, dört ulaşım alt yapısının buluştuğu stratejik konumu, 3 ticaret limanı, 6 adet Organize Sanayi Bölgesi, 2 adet üniversitesi, onlarca sağlık tesisi, enerji altyapısı, büyük pazarlara yakınlığı, başta Bafra ve Çarşamba Ovaları olmak üzere tarıma elverişli alanları ve gıda-otomotiv-ana metal sanayinde Türkiye’nin önde gelen firmalarına ev sahipliği yapan uzmanlaşmış sanayi altyapısı ile Karadeniz Bölgesi’nin en güçlü sanayi ve ticaret şehridir.

Samsun’da üretim ve ihracatın büyük bir kısmı başta Merkez OSB olmak üzere Organize Sanayi Bölgelerinde gerçekleşmektedir. İlde Samsun Merkez OSB, Samsun Gıda İhtisas OSB, Kavak OSB, Bafra OSB, Havza OSB ve Çarşamba OSB olmak üzere 6 adet Organize Sanayi Bölgesinde yatırıma hazır altyapı sanayicilerimize sunulmaktadır. Şehrimizin en eski OSB’si olan Merkez OSB’de 78 firma faaliyet göstermekte olup; 6.500 kişi istihdam edilmektedir. Samsun genelinde 15 adet de küçük sanayi sitesi bulunmaktadır. Bu küçük sanayi sitelerinde bulunan toplam 5.439 adet işyerinde 12.410 kişi istihdam edilmektedir.” dedi.

Böylesine güçlü bir sanayi altyapısına; ihracat imkânları bakımından önemli bir potansiyele sahip olmakla birlikte şehrimizdeki ihracat rakamlarının henüz istenilen seviyeye ulaşmadığını belirten Osman Kaymak, “Bu amaçla ilimizde yatırımcıların yönlendirilebileceği il merkezine yakın alanlarda yeni OSB’ler oluşturmak üzere çalışmalar yürütüyoruz. Başta Bafra ve Kavak OSB olmak üzere yeni kurulan Çarşamba OSB’de bu çerçevede yoğun yatırım ve tanıtım faaliyetleri öngörüyoruz.

Bunun yanı sıra özellikle belirtmek isterim ki ilimizde ‘Yerli ve Milli Otomobil Üretimi’ için uygun yatırım alanları mevcuttur. Yerli ve Milli Otomobil Üretimi için yaptığımız araştırmalarımızı, önerilerimizi ve diğer belirttiğim konulara dair görüş ve önerilerimizi Sayın Cumhurbaşkanımıza ve ilgili tüm makamlara iletmiş durumdayız.

Özellikle tarım, gıda, lojistik sektörlerine yönelik yatırım tanıtım faaliyetleri yürütüyoruz. Mesela, bugünlerde Çarşamba ve Bafra Ovaları için tarımda dönüşüm üzerine bir rapor hazırlanıyor. Yine yabancı yatırımcıları da şehrimize çekmek için Kalkınma Ajansı farklı dillerde raporlar, tanıtım kitapları hazırlıyorlar. Katarlı iş adamlarına şehrimizdeki potansiyel yatırım konularını gösteren bir broşürü geçtiğimiz haftalarda hazırlayıp gönderdik. İnşallah Samsun bu çalışmaların meyvesini kısa zamanda alacak.

Ülkemizin geldiği noktada görüyoruz ki sadece ürün üretmek yetmiyor aynı zamanda AR-GE yaparak yenilik de teknoloji de üretmeliyiz. Samsun bu anlamda her şeye sahip. Üniversite-Kamu-Sanayi işbirliğinin güzel bir örneği olan Samsun Teknopark ve bünyesinde Teknoloji Transfer Ofisi sadece Samsun için değil bölgedeki diğer iller için de etkili bir çözüm ortağı olmak yolunda ilerlemektedir. Bu kapasiteyi geliştirmek ve bu kaynakları daha etkin kullanmak hepimizin birinci önceliği olmalıdır.” dedi.

Karadeniz’in en büyük şehri Samsun'un büyük bir potansiyel ihtiva ettiğini belirten Osman Kaymak konuşmasının devamında, “Samsun geniş tarım alanlarına ve büyük gelişmiş sanayi tesislerine sahip. 2 adet üniversitesinde yetişmiş insan kaynağı da mevcut. Bütün bunlar bir aradayken bu şehrin daha da büyüyüp zenginleşmesi için hep birlikte şehrimizin güçlü olduğu, gelecek vaat ettiği sektörlerine, yani tarıma, gıda sanayine, cerrahi aletlere, lojistik hizmetlere odaklanıp marka olmak için Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Kalkınma Ajansı el birliği yapıp birlikte aynı istikamette çalışmalıyız. Şehrimizin güçlü olduğu yanlarını ele alarak fırsatların peşinden gitmemiz, tarım ile sanayinin entegrasyonunu; sanayi ile üniversitenin işbirliğini geliştirecek programları uygulamalıyız.

Dünya ekonomisinde yaşanan belirsizliklerle, radikal değişimlerin ve yeni güç dengelerinin oluştuğu bir süreçteyiz. Ülkemiz, yeni ekonomi programı yol haritasıyla bu süreçte yaşanılan sıkıntıları atlatacaktır. Dengelenme, disiplin ve değişim tüm ülkenin ana hedefi olacaktır. Şehrimizde de birlik ve beraberlik içerisinde, katılımcı bir anlayışla kalkınma faaliyetlerine devam edeceğiz. Daha çok üreten, daha fazla değer yaratan bir toplum olma yolunda emin adımlarla ilerleyeceğiz.” dedi.

Samsun’da tüm milletvekilleriyle çok güzel bir uyumları olduğunu kaydeden Osman Kaymak, “Hep şunu söylüyoruz; Samsun’da ortak akıl oluştuğu zaman çok daha güzel işler yapılacaktır. Ben Samsun’a geleli 1.5 yıl oldu. Samsun'un büyük potansiyeli var. Bu potansiyelleri çok iyi kullanmak için insan gücüne sahip. Bir araya gelerek ortak akılı oluşturduğumuz zaman inanıyorum ki Samsun güçlü Samsun olacak. Güçlü bir Samsun güçlü Türkiye’nin bir paydası olacaktır. 

Başta milletvekilimiz Çiğdem Hanım olmak üzere diğer milletvekillerimiz ile birlikte 19 Mayıs 1919’un 100. Yıldönümü kutlamaları için ciddi bir hazırlık içerisindeyiz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde Yüzüncü Yıl kutlamalarını Samsun'a yakışır etkinlik ve programlarla yapacağız. Bütün bunları işbirliği içerisinde, birbirlerini dinleyen, iyi niyetle olaylara yaklaşan kişilerle başaracağımızı düşünüyorum. Bu toplantımızın ilimize ve milletimize hayırlar getirmesi temennisiyle sizleri muhabbetle selamlıyorum.” şeklinde konuştu.

Vali Osman Kaymak konuşmasının ardından, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati iş dünyası temsilcilerinin sorunları, görüş ve önerilerini dinledi.

Toplantıya ayrıca, Samsun Milletvekilleri Fuat Köktaş, Orhan Kırcalı, Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz,Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, kamu kurum kuruluş müdürleri, çok sayıda  iş insanları ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.