'Göz Tansiyonu' na Dikkat

'Göz Tansiyonu' na Dikkat
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Dinçer, halk arasında 'Göz Tansiyonu' adıyla bilinen glokomun, milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığı

 

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Dinçer,  'Göz Tansiyonu' yani Glokom hakkında önemli bilgiler verdi. Hastalığın tanısı, belirtileri, tedavi yöntemleri gibi çeşitli konularda bilgiler veren Opr. Dr. Gökhan Dinçer, glokomun tedavi edilmediği takdirde görme kaybına yol açacağını söyledi.

GLOKOM GÖRME KAYBINA YOL AÇIYOR
Opr. Dr. Gökhan Dinçer, sözlerine şöyle devam etti: "Göz içi sıvısının iyi boşalmaması yüzünden göz tansiyonunun artmasına glokom denir. Halk arasında göz tansiyonu ve karasu adlarıyla bilinen glokom, dünya üzerinde milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığıdır.
Glokom, göz içindeki sıvı basıncı, görme yeteneği için gerekli olan göz sinirine zarar verecek düzeyde yüksektir. Tüm dünyada en sık kalıcı görme kaybı nedenidir. Glokom, tedavi edilmezse görme kaybına neden olabilir. 
Glokomda görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığından erken tanı önemlidir. Normal göz muaynesi sırasında tespit edilen anormal göz içi basıncı artışı hastalığın ilk belirtisi olabilir. Göz doktorunca düzenli aralıklarla yapılan muayeneler glokomun erken tanı ve tedavisi için en iyi yoldur.

GLOKOM'UN TEDAVİSİ
Dünyada milyonlarca kişide görülen glokom ve her insanda ve yaşta, ortaya çıkabilecek bir hastalıktır. Bununla birlikte bazı faktörler hastalığın ortaya çıkma riskini arttırabilmektedir. Genetik faktör olarak ailenizde glokom öyküsü varsa, Yüksek miyopiniz varsa, Çok yüksek hipermetropiniz varsa, 35 yaş üzerinde iseniz, herhangi bir nedenle uzun süre kortizonlu ilaç kullanmışsanız, eğer şeker hastasıysanız, göz tansiyonunuz yüksekse risk altında olabilirsiniz.
Göz tansiyonunu tedavisinde hastalık teşhis edildikten sonra basamaklı bir yol izlenir. Pek çok ilaç seçeneğinden hastalığın durumuna en uygun olanına başlanır ve hasta takibe alınır. Gerekli aralıklarla göz tansiyonu ve görme alanı ölçümleri yapılır. İlaca rağmen göz tansiyonu düşmez, görme alanı bulguları ilerlerse operasyon kararı alınabilir. Yapılacak olan ameliyat ya lazerle ya da klasik yöntemle yapılır. " diyerek sözlerine son verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.