“Geçici mutsuzluk depresyon ile karıştırılmamalı”

“Geçici mutsuzluk depresyon ile karıştırılmamalı”
Liv Hospital Samsun Psikiyatri Kliniği’nden Uzm. Dr. Arda Kazım Demirkan, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla depresyon hakkında açıklamalarda bulundu.

Geçici mutsuzluğun hayatın doğal bir parçası olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Demirkan, “Herkes zaman zaman üzüntü, hüzün veya hayal kırıklığı yaşar. Bunlar genellikle stresli bir olayın ardından ortaya çıkar ve zamanla kendiliğinden düzelir. Örneğin, bir ilişki veya iş kaybı, sevilen birinin ölümü veya bir hedefe ulaşamama gibi faktörler geçici mutsuzluğa neden olabilir. Bu tür duygusal tepkiler normaldir ve genellikle kişinin günlük işlevselliğini etkilemez” diye konuştu.

arda-kazim-demirkan.jpg

Depresyon günlük yaşamınızı etkileyebilir
Depresyonun ise daha karmaşık bir durum olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Demirkan, “Depresyon, uzun süreli bir düşük ruh hali, umutsuzluk ve ilgi kaybıyla karakterize edilen bir zihinsel sağlık sorunudur. Depresyon kişinin günlük yaşamını, işlevselliğini ve genel yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Depresyon belirtileri arasında sürekli üzgün hissetme, enerji eksikliği, uyku sorunları, iştah değişiklikleri, konsantrasyon güçlüğü, umutsuzluk hissi, intihar düşünceleri ve ilgi kaybı bulunabilir. Depresyon, belirli bir olaya bağlı olmayabilir ve bazen açık bir neden olmadan ortaya çıkabilir. Bu yüzden profesyonel yardım ve tedavi gerektirebilir” şeklinde konuştu.

Depresyon tedavi edilmezse ciddi sonuçlar yaratabilir
Geçici mutsuzluk ve depresyon arasındaki farkı anlamanın, insanların kendi duygusal durumlarını değerlendirmelerine ve gerekirse uygun yardımı aramalarına yardımcı olduğunu belirten Uzm. Dr. Demirkan, “Geçici mutsuzluk genellikle zamanla düzelirken, depresyon genellikle uzun süreli bir durumdur ve profesyonel yardım gerektirebilir. Depresyon, bir kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Tedavi edilmezse ciddi sonuçlara yol açabilir” ifadelerinde bulundu.

Etkili bir tedavi için bir uzmana danışılmalı
Geçici mutsuzluk ve depresyon arasında önemli farklar olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Demirkan, “Geçici mutsuzluk doğal bir duygu durumu iken, depresyon ciddi bir zihinsel sağlık sorununu ifade eder. Eğer kendinizi sürekli üzgün, umutsuz veya ilgisiz hissediyorsanız ve bu duygular günlük yaşamınızı etkiliyorsa, bir uzmana başvurmak önemlidir. Profesyonel yardım, depresyonun teşhis edilmesi ve etkili bir şekilde tedavi edilmesi için önemlidir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.