FATİH PORTAKAL İLETİŞİMİN PÜF NOKTALARINI ANLATTI

FATİH PORTAKAL İLETİŞİMİN PÜF NOKTALARINI ANLATTI
Samsun Canik Başarı Üniversitesi öğrencileriyle bir araya gelen ünlü haber spikeri Fatih Portakal, öğrencilerin “haberlerinizi muhalif olmak için mi yapıyorsunuz?” sorusuna “habercilik muhalif olmayı gerektirir.” dedi.

Sağlık Kültür ve Spor Birimi tarafından düzenlenen “Etkin Yönetim ve Liderlik Eğitimi” sertifika programına katılan Portakal’a öğrenciler en çok haberleri doğal bir şekilde nasıl sunabildiği hakkında sorular sordu.

Öğrencilerin “meslek hayatınızda almış olduğunuz eleştirileri dikkate alıyor musunuz? Yoksa ben değişmem buyum mu diyorsunuz?” sorusuna sosyal medya beni terbiye eder diyen Portakal, “Televizyon önündeki duruşumu kontrol eder ve saniyeler içinde karar vermeyi, karşınızdaki genel kitleyi yıkmadan yapıcı bir cevap vermeyi düşünmeniz gerekmektedir.” dedi.

“Haberlerinizi muhalif olmak için mi yapıyorsunuz?” sorusunu ise Fatih Portakal şöyle cevap verdi: “ İletişimi iyi kurabilmek gerekiyor. Herkes aynı haberi veriyor. Önemli olan haberi nasıl anlattığınız. Biz herkese muhalifiz. Habercilik muhalif olmayı gerektirir ve karşı tarafı düzene sokar. Reyting için haber yapmıyoruz, yaptığımız haberlerin reyting alması için size anlattığım davranışları uyguluyoruz. Etkili dil çok önemli ve farklı bir tarz, farklı bir iletişim içinde olmak gerekli olduğunu savunuyoruz.”

“Günümüzün iletişim sorunlardan biri yüz yüze iletişim kuramamaktır.” diyen  Portakal, “İletişimi nasıl etkili kılabileceğimiz çok önemlidir. İlk adım ‘anlatım’ dır. Kısa cümleler kurarak zaman kazanın. Kendinizi ifade ederek üçüncü cümleye gerek duymayın.” dedi.

“KARŞINIZDAKİNE BULMACA ÇÖZDÜRTMEYİN”

Seyircilerden seçtiği 3 kişi ile 40 saniyede kendimizi ifade etme parodisi gerçekleştiren ünlü sunucu konuşmasına şöyle devam etti: “Gençlerde gördüğümüz en büyük eksiklik, sorulan soruyu dinlememektir. Önce karşınızdakinin sorusunu dinleyin öyle yanıt verin sizin aklınızdakini anlatmak istediğinizden ziyade karşınızdakinin sorusuna odaklanın.

İş görüşmelerinde konuşmaları uzatmayın kısa cümleler ile sizi en iyi ifade ettiğini düşündüğünüz anahtar kelimeler kullanın. Konuştuğunuz insanlara bulmaca çözdürtmeyin sizi çözmek değil anlayabilmek isterler. Profesyonel şirketlerde işe alımlarda şu anda çok profesyonel iş görüşmeleri yapılıyor. Sizin mesleki yetilerinizin yanı sıra nasıl bir insan olduğunuz ve nasıl iletişim kuruduğunuz çok önemli. Çünkü siz sosyal bir ortam içerisine gireceksiniz sosyal alan içerisinde ne kadar uyumlu olduğunuza bakılır ya da bu sosyal çevre içerisinde var olabilecek misiniz? İlk intiba çok önemlidir. İçeri girerken nasıl bir giriş? Havalı mı, soğuk mu, ürkek mi, kendine güvenli mi, kibirli mi?”

 

Öğrencilerin mezun olup iş hayatına atıldıklarında, etkili iletişim yollarını anlatarak iş görüşmesinde başlayan serüven için ipuçları veren Fatih Portakal, sihirli sözcüklerle anlatılmak istenilenleri tek kelime ile verebileceğini ve bunun iletişimin asıl gücü olduğunu belirtti.

İletişimde en büyük etkenlerden birinin de  “ses” olduğunu kaydeden Portakal şöyle konuştu: “Farklı bir sesiniz olmasa bile konuşurken sesinizle oynayabilmelisiniz. Neye vurgu yapılacağı üzerinde dikkatli olmalısınız. Ses dış görünüşten sonra insanları etkileyen en önemli faktördür. Sesinizin kalitesi ya da sesinizi ne şekilde kullanabildiğinizi test edebiliriniz. Yüksek sesle kitap okumak bir yöntemdir. Kelimeleri yuvarlamadan sesli olarak okumayı deneyin. Yani kendi sesinizi duyun. Bu bağlamda kendi radyoculuk yaptığı yıllara değinerek öğrencilere sesinizi kaydedip mutlaka dinleyin, bu sesi etkili kullanmada size yol gösterecektir.”

Bir diğer büyük etkenin de “vücut dilini kullanabilmek” olduğunu vurgulayan Fatih Portakal, “Her şeyden önce vücut dili sizi ifade etmelidir Olduğunuz gibi davranmalısınız. Siz bir anlatım yaparken heyecan ses ve vücut dili senkronize olmalı ve birbiriyle uyum içinde olmalı. Benim ekranda yaptığım her şeyin bir anlamı var (beden dili olarak). Görsellik akılda kalcıdır, bu yüzden vücut dili önemlidir. Kendinizi nasıl rahat hissediyorsanız öyle davranın yoksa ifade ile vücut dili örtüşmezse komik duruma düşersiniz.” dedi.

Öğrencilerle fotoğraf çekimi yapan Portakal’a katılımlarından dolayı Canik Başarı Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Harun Başaran plaket takdimi yaptı.

Etkinlik Profesyonel Liderlik Eğitmeni Suat Yangın’ın Etkin Yönetim ve Liderlik Eğitimi Konularında Verdiği sertifika programı ile son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum