Ev sahipliği oranı düşüyor

Ev sahipliği oranı düşüyor
Refah ve gelişmişlik düzeyi yüksek Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ev sahipliği oranı geriliyor.

Avrupa İstatistik Ofisi verilerinden derlediği bilgiye göre, AB'de yaşayan nüfusun yüzde 69,9'u kendi konutunda yaşıyor. Ev sahipliği oranı Almanya'da yüzde 49,1, Avusturya'da yüzde 54,2, Danimarka'da ise yüzde 59,2 seviyelerinde bulunuyor. Aynı oranın Hırvatistan'da yüzde 90,5, Macaristan'da yüzde 91,7, Slovakya'da yüzde 92,9 Romanya'da ise yüzde 95,3 seviyelerinde olduğu görülüyor. Avrupa Birliği'nde nüfusun yüzde 43,8'i ipotek veya konut kredisi olmadan borçsuz olarak sahibi tarafından kullanılan bir konutta yaşıyor. Bu oran AB üyesi olan 10 ülkede yüzde 60'ın üzerinde seyrediyor.

Borçsuz ev sahipliği oranı en yüksek yüzde 93,9 ile Romanya'da bulunurken, Hırvatistan yüzde 82,8, Bulgaristan yüzde 82,6 ile Romanya'yı takip ediyor. Buna karşılık, AB nüfusunun yüzde 30,1'i ise kiralık konutlarda yaşıyor. Almanya yüzde 50,9 ile kiracı oranı en yüksek ülke olarak öne çıkıyor. Almanya'yı yüzde 45,8 ile Avusturya, yüzde 40,8 ile Danimarka, yüzde 35,3 ile Fransa izliyor.

"Konut krizi derinleşiyor"
Cushman & Wakefield I TR International Yönetim Kurulu Başkanı Tuğra Gönden, AB ülkelerindeki büyükşehirlerde, genellikle merkezi konumlardaki konut maliyetlerinin oldukça yüksek olduğunu kaydetti. Yüksek gelirli ülkelerin büyükşehirlerinde nüfus yoğunluğunun yıldan yıla arttığını aktaran Gönden, "Sınırlı konut ve arsa arzı ile kentsel bölgelerde daha fazla insanın yaşamak istemesi, konut fiyatlarının da artışına neden oluyor. Sonuç olarak bu durum konut sahipliği oranlarına da yansıyor ve insanların konut satın almak yerine kiralık konutlara yönelmelerine neden oluyor. Ayrıca bu talep artışı hem satılık hem de kiralık konut fiyatlarının yükselmesine neden olarak bu kısır döngünün devam etmesine sebep oluyor." diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.