Erdem Başçı'dan ÖNEMLİ açıklamalar

Erdem Başçı'dan ÖNEMLİ açıklamalar
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yıl sonu enflasyon öngörüsünü, yüzde 6.9'dan, bir puanlık artışla yüzde 7.9'a çıkardıklarını açıkladı.

Merkez Bankası'nın yılın dördüncü ve son Enflasyon Raporu'nun açıklandığı toplantıda konuşan Başçı, "Enflasyonun 2015 sonunda yüzde 7.4 - 8.4 aralığında, orta noktası yüzde 7.9 olacağı öngörülüyor" dedi.
Başçı, enflasyonun 2016 yılında da, orta noktası yüzde 6.5 olmak üzere, yüzde 5.0 ile yüzde 8.0 arasında öngördüklerini belirtti.

Merkez Bankası'nın 30 Temmuz'da açıklanan yılın üçüncü Enflasyon Raporu'nda 2015 yılı sonunda enflasyonu, "alt sınırı yüzde 6.0 ve üst sınırı yüzde 7.8 olmak üzere, orta noktasını yüzde 6.9" olarak devize edilmişti.

Başçı'nın 30 Nisan'da açıkladığı ikinci Enflasyon Raporu'nda ise, 2015 yılına ilişkin enflasyon tahmini, Ocak'ta açıklanan birinci rapordaki yüzde 5.5'ten yüzde 6.8 düzeyine, 2016 enflasyon tahmini de yüzde 5.0'ten yüzde 5.5'e yükseltilmişti.

ÜÇÜNCÜ ÇEYREK VE KÜRESEL PİYASALAR

Sunumunda, yılın üçüncü çeyreğinde küresel büyümeye dair endişelerin ön plana çıktığını vurgulayan Başçı, "Üçüncü çeyrekte küresel piyasalarda oynaklık sürdü. Gelişmekte olan piyasalar dalgalanmalardan etkilendi" dedi.

Tüketici kredilerinin hızlı artışının cari açığın yükselmesinde etkili olduğu saptaması yapan Başçı, "Kredi büyüme hızında ilave yavaşlama gözlemledik. Toplam kredilerin kurdan arındırılmış yıllık büyüme hızı üçüncü çeyrek sonunda yüzde 15.3'e geriledi" dedi ve ekledi:

"Yıllık enflasyondaki artışta döviz kuru ve gıda fiyatları etkili oldu. Baz etkisine bağlı bu ayda enflasyonda düşüş göreceğiz. Yılın kalanında kademeli olarak büyüme kompozisyonunun iç talepten diş talebe kayacağını düşünüyoruz. Belirsizlikler azaldığında iç talebin toparlanma ihtimali var. 2016 yılında iç talebin ılımlı, dış talebin toparlanma eğilimi sergilemesini bekliyoruz. Cari açıkta iyileşme eğiliminin devamını bekliyoruz."

SURİYELİLER VE ENFLASYON

Başçı, Suriyeli mültecilerin enflasyon üzerindeki etkilerine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, "Suriyeli mültecilerin enflasyon üzerindeki net etkisini söylemek için detaylı çalışma lazım, bu konuda birkaç çalışma yapılıyor" dedi.

Başçı, seçimler öncesi siyasi partilerin asgari ücreti yükseltme vaatlerinin enflasyon üzerindeki olası etkilerine ilişkin bir soruyu da, "Asgari ücret vaatlerinin enflasyona etkisi nasıl uygulanacağına bağlı" diye yanıtladı.

GÖREV VERİLDİĞİ SÜRECE BU GÖREV YAPILIR, GÖREVDEN HİÇBİR ZAMAN KAÇILMAZ

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, görev süresinin dolmasından sonra devam etmeyi düşünüp, düşünmediğine ilişkin soruya, "Görevden hiçbir zaman kaçılmaz" karşılığını verdi.
Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda, piyasa uzmanlarının, analistlerin ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başçı, Nisan 2016'da görev süresinin dolacağının hatırlatılması ve "Bana 5 yıl daha verin diyecek misiniz?" sorusuna şu karşılığı verdi:
"Bu görevler çok değerli görevler, önemli görevler ve zor görevler. Hepimizin büyük bir sorumluluk ve görev bilinci altında bunu yapıyoruz. Çok değerli bir heyetimiz var. Merkez Bankası'ndaki yapı her ne kadar basında tek ses başkan sadece öne çıkıyor olsa da; bizim kurumumuz eşitler arasında birincidir. Yani başkanın bir sözcülük görevi vardır. Çok değerli bir Para Politikası Kurulumuz var, çok değerli çalışanlarımız var. Giderek de bu kalite artıyor. Kurumlar önemli, kişiler açısında da görev verildiği sürece bu görev yapılır, görevden hiçbir zaman kaçılmaz, en iyi şekilde yapılır. Onu konuşmak için henüz erken diye düşünüyorum. Verildiği sürece biz bu görevi en iyi şekilde yapmaya devam ediyoruz."
"Ülkenin içinde bulunduğu bu ortamda PPK olarak tek sesle konuşmak daha doğru"
Başkan Başçı, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) diğer üyelerinin görüşlerini açıklamadığı yönündeki soruya şöyle yanıt verdi: "Para Politikası ile bizim eksiğimiz nedir diye baktığımızda; oylama sonuçlarını yayınlamıyoruz biz. Her üyenin ne yönde oy kullandığını ve daha sonra neden o yönde oy kullandığı açıklamaları yapılmıyor. Onun için henüz hazır değiliz diye düşünüyoruz Türkiye olarak. Ülke olarak hazır değil. Bir Merkez Bankası olarak hazırız da onun yansımaları konusunda ülke hazır değil. O olgunluğa ulaşacağız ileride. Avrupa Merkez Bankası daha bunu yapmak zorunda kaldı. Bir noktaya geldikten sonra dendi ki, ‘şu ülkenin üyeleri farklı yönde görüş bildiriyorlar'. İlk başta onlar da tek sesle konuşuyorlardı, biz de tek sesle konuşuyoruz ve oradan çıkan sonuç her ne ise hepimiz benimseyerek paylaşıyoruz. Bu ortamda bu daha iyi. Bunu her halde siz de takdir edersiniz. Ülkenin içinde bulunduğu şu ortamda, bizim Para Politikası Kurulu olarak hatta, Finansal İstikrar Komitesi olarak tek sesle konuşmak daha doğru ama ileride şartlar daha uygun olduğunda biz de arzu ederiz ki, hem oylamalar açıklasın hem de üyeler kendi farklı görüşü varsa neden olduğunu kamuoyuna söylesin. Zamanlama konusunda biraz erken olabilir."
Gülseli KENARLI- Güven USTA/İSTANBUL, (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.