El yıkamanın önemi göz ardı edilmemeli

El yıkamanın önemi göz ardı edilmemeli
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sünbül, “Sabun ile el yıkama bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en kolay ve en etkili yoludur. Sadece el yıkama ile pek çok hastalığın bulaşmasını önlemek mümkündür” dedi.

Liv Hospital Samsun Enfeksiyon Hastalıkları ve Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sünbül 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü nedeniyle el yıkamanın önemi hakkında açıklamalarda bulundu. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNİCEF), 15 Ekim tarihini "Dünya El Yıkama Günü" olarak kabul ettiğini söyleyen Prof. Dr. Sünbül, Bu gün sayesinde tüm dünyada el yıkamanın önemine dikkat çekildiğini ve farkındalığın artırmanın amaçlandığını vurguladı.

“El yıkamanın önemi”
El yıkamanın neden önemli olduğundan bahseden Prof. Dr. Sünbül, “Sabun ile el yıkama bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en kolay ve en etkili yoludur. Sadece el yıkama ile pek çok hastalığın bulaşını önlemek mümkündür. Günlük yaşantımızda ellerimiz, çevre ile sürekli temas halinde olduğundan en fazla mikrop barındıran organımızdır. Birçok virüs, bakteri, parazit gibi mikroplar ellerde saatlerce canlı kalabilir. Bu mikroorganizmalarla kirlenmiş ellerle tokalaşmak, kapı kollarına, asansör düğmelerine, cep telefonu, bankamatik tuşları gibi yerlere dokunmak bu alanların kirlenmesine ve mikropların başka kişilere yayılmasına neden olur” şeklinde konuştu.

“Sıvı sabunlar tercih edilebilir”
Ellerimizi yıkarken sıvı sabunların daha çok tercih edilebileceğini belirten Prof. Dr. Sünbül, “Katı el sabunları ve sıvı sabunlar, aynı etkiye sahiptirler. Ancak katı sabunlar kullanıldıkları yer ve kullanım sıklıklarına bağlı olarak üzerlerinde bazen mikrop barındırabilmektedir. Bu nedenle, özellikle kalabalık yerlerde el temizliğinde sıvı sabunların kullanımı tercih edilmelidir. Etkin bir el yıkama için minimum süre 20 saniye olmalıdır. Elde bulunan Covid-19 virüsü de el yıkama ile ortamdan uzaklaştırılabilir.”

İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.